Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yılın 8 Ayı Enerjimiz Güneşten

Güneş enerjisi kullanım alanında

Güneş enerjisi kullanım alanında problem olarak görülen ruhsat zorunluluğu, 3 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” ile kaldırıldı. Yani artık herkes kendi enerjisini üretebilecek.

Doğaya pek çok zararı olduğu gerekçesiyle vatandaşların şiddetle reddettiği termikler yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması günümüzde çok daha fazla önem arz ediyor. Güneş enerjisinin kullanımının desteklenmesiyle kentliler de kendi enerjilerini üretebilecek.

25 yıldır güneş enerjisi imalat işiyle uğraşan Bilal Altıkat gazetemize yaptığı açıklamada Çanakkale’de, coğrafi konum gereği net 8 ay enerji elde edilebileceğini kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesiyle Türkiye’nin güneş enerjisindeki yüksek potansiyelini değerlendirmeye fayda sağlayacak bir değişiklik yapıldı. Bakanlık tarafından 3 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” ile bina çatılarında, genel mimariye aykırı olmamak ve taşıyıcı sistemlere zarar vermemek kaydıyla güneş enerjisi sistemleri kurulumunda ruhsat alma zorunluluğunun kaldırılmasıyla artık herkes kendi enerjisini üretebilecek.
25 yıldır güneş enerjisi imalat işiyle uğraşan Bilal Altıkat, maliyetlere bağlı olarak sistemin kullanımının az olduğunu Çanakkale genelinde ise özellikle köylerde tercih edildiğini söyleyerek; Panel, invertör dediğimiz parçalar ve diğer parçalar imal edilmesi için gerekiyor. A’dan Z’ye imalat Türkiye’de yok. Bilgisayar parçası toplar gibi toplandıktan sonra kurulum yapılıyor.
Bir evin ihtiyaçlarını karşılayacak güneş enerji paneli bilinçli bir usta olduğunda bir günde kurulabilir.
Yani bir günde bir evin ihtiyacını karşılayacak elektriği verebilirsiniz. Aşağı yukarı 8 bin civarında bir maliyeti var bu sistemin. İnsanlara biraz maliyetli geldiği için çok fazla tercih edilmiyor.” dedi.

“BİNALAR PROJE AŞAMASINDA SİSTEME UYGUN TASARLANMALI”
“Bu sistem çok kullanılamıyor.” diyen Altıkat, bir diğer sorunun ise çatıların sisteme dayanıksızlığı olduğunu şöyle ifade etti: “Özel zevklere göre düzenlenen en üst daireler çoğunlukla kullanışsız ve dayanıksız yapılıyor. Binalar daha proje aşamasındayken dayanıklı ve güneş enerji sitemleri için uygun tasarlanmalı. Her çatının bu sisteme uygun taşıyıcılığının sağlanması gerekli. Özellikle dubleks ve çatı katı olan dairelerde çok zorlanıyoruz.”


KÖYLERDE GÜNEŞ ENERJİSİ, MERKEZDE DOĞALGAZ

Çanakkale’nin güneş enerjisinden uzun süre faydalanabileceğini belirten Altıkat; “Çanakkale’de net 8 ay enerji alınabilir. Kent merkezinde fazla talep yok. İnsanların tercihi genelde doğalgazdan yana. Bunun yanında köyler ise güneş enerjisine yoğun talep gösteriyor. Şehirler bu anlamda dönüştürülebilir. Güneş enerji sistemine uygun siteler yapılırsa bu tasarruf sağlanabilir. Örneğin; yapılan sitelerde arabalar için bir alan ayrılıp üzeri kapatılsa, buraya en azından apartmanın ihtiyacını karşılayacak bir sistem kurulsa hem çevreye yararlı hem de tasarruflu bir sistem ortaya çıkar.”

100 KİŞİDEN BİRİ İSTEMEDİĞİNDE KURULUM YAPILAMIYORDU
Ruhsat konusunda yapılan değişiklikle güneş enerjisi kullanımının kolaylaşacağını ifade eden Altıkat; “Apartmanlarda bazen anlaşmazlıklar çıkıyor. Önceden ruhsat gerekliliği vardı. 100 kişiden 1’i istemediğinde kurulum yapılamıyordu. Şu an böyle bir durum söz konusu değil. Şimdi ruhsat almadan kurulabiliyor. Eskiden herkesin imzası gerekiyordu. Artık bu imkânın alanı genişletildi. Herkes kişisel enerjisini üretebilir. Apartmanların ortak giderleri karşılanabilir. 2. güç durumunda anlaşma sağlanmalı.” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ ÇEVRE DOSTU
“Elde edilen enerji ile 80-100 dereceye kadar su ısıtılabiliyor. Komple bina ihtiyacı olmasa bile bir apartmanın ortak giderlerinin karşılanması bile büyük tasarruf. Güneş enerjisi çevre dostu bir sistem. Güneşten gelen yenilenebilir doğal ısı toplanarak evin içinde kullanım sağlanıyor. Ancak kombiler baz alındığında hem ısı hem de zehir verdiğini görüyoruz.”

Yıldız Sağlam – Aslı Yıldız

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech