İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarına borçlanma konusu damga vurdu.
“Niye borçlanıyoruz?” diye soran CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Ünsal Öntürk’e İl Özel İdaresinden Mali Hizmetler Müdürü Soner Ateşli, konu ile ilgili bilgi verdi. MHP Grup Başkanvekili Recep Cahit Özer ise “Bu lojmanların muhammen bedelleri bize verilen yazılarda yok. Bunların değerleri de bize verilirse iyi olur. İki motel ve kordondaki lojmanın yeri çok değerli.” değerlendirmesinde bulundu.
CHP’li Meclis Üyesi Hicri Nalbant; “Geçtiğimiz dönem borçlanmalar yapıldı. Hatta biz acil durumlar için bir limitimiz kalsın dedik ama o bile kullanıldı. Yani Özel İdare gırtlağına kadar borçluyken tekrardan böyle bir borçlanmanın yapılmasının uygun olmadığını düşünüyorum.”
Başkan, konuyla ilgili başka söz alan olmayınca, dosyanın görüşüp rapora bağlamak üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havalesini işaretle oylamaya sundu ve oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra gündem maddelerinde yer alan Özel İdareye ait 48 adet lojman ile 2 adet motel ve motele bitişik arsanın satışı konusunun görüşülmesine geçildi. Başkan, Meclis Başkanlığına sunulan teklifi okuttu. İl Özel İdaresinden Emlak ve İstimlak Müdürü Teoman Uzun konu ile ilgili sunum yaparak açıklamalarda bulundu.
“Satışa sunulmayan lojmanımız var mı?” diye soran Ali Koltuk’a, Müdür Teoman Uzun cevap verdi; “Mülkiyeti bize ait olmayan ama bize tahsisli 15 adet lojmanımız var. Bunların mülkiyeti bize ait olmadığı için satamıyoruz.”
“LOJMANLARDA OTURMAMASI GEREKENLER OTURUYOR”
CHP İl Genel Meclisi Üyesi Hicri Nalbant ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bu lojmanlar konusu ben Devlet Memuru olduğum süre içerisinde hep tartışılan bir konudur. Şimdiki iktidarda işbaşına geldiği zaman lojmanları satacağını söylemişti. Hatta bir grup insan da hazırlık yapmaya başladı. Biz de şuradan bir lojman düşürsek alsak gibi. Sonradan işin içine girince dışarıdan söylendiği gibi olmadığı görülüyor. Bir grup lojman var ki özel tahsisli lojmanlar. Sayın Valinin oturduğu lojman buraya girer. Müsteşarların oturduğu lojmanlar buraya girer. Bunların bütün masrafları da devlet tarafından karşılanır. Bir grup lojman görev tahsislidir. Genel Sekreterimizin oturduğu lojman böyle midir onu bilmiyorum. Mesela
Emniyet Müdürünün lojmanı, Tarım Müdürünün lojmanı görev tahsislidir. Bu göreve atanan kişi orada oturmaya hak kazanır. Bir Emniyet Müdürünün Urfa’da ya da başka bir yerde daire kiralaması düşünülemez bile. Devletin bu kişilere lojman vermesi gerekir. Bir de hizmet tahsisli konutlar var. Mesela Orman Bakım Memuru… Dağın başına göndermişsiniz ona ev de vermek zorundasınız. Bir de fazla olan lojmanlar varsa bunlar da sıra tahsislidir. Devlet Memurları sıraya girerler. Sanıyorum süresi beş yıl, arkadaşlarımız daha iyi bilirler. Beş yıl oturur beş yıl sonra lojmanı terk eder. Başka sırası gelenler otururlar. Bizim Sayıştay Denetim Raporlarından anladığımız Özel İdaremizin lojmanlarında oturmaması gereken insanlar oturuyor. Geçtiğimiz yılın
Sayıştay Raporlarında var. Buradan kontrol edemiyoruz. Mülkiyeti tamamen Özel İdareye ait lojmanlarımızın arsaları çok önemli… Bu arsaların kamu yararına kullanılması gerekir. Satmaktansa toplum yararına kullanılması gerekir. Bunu gerektiğinde bir başka kamu kurumuna diyelim ki bir sağlık birimi yapılacak oraya tahsis edebiliriz. Ya da okul yapılacak ana sınıfı yapılacak buralara tahsis edebiliriz. Bir tek benim aklıma yatan diyelim ki beş katlı binada bizim iki tane lojmanımız var bu satılabilir. Ama bize ait olan bir binanın satılmasının doğru olmadığını bunların kamu
hizmetlerinde kullanılmasını uygun görüyoruz. Daha komisyonda uzun uzun tartışacağız. Lojmanlar devletin sırtına yüktür anlayışı yanlıştır. Bunu bugünkü iktidarımız da görmüştür. Baştan satacağız bütün lojmanları demesine rağmen hemen hemen lojman da satmamışlardır. Özel İdarenin de bu konuda dikkatli olmasını diliyorum.”
Konuyla ilgili başka söz alan olmayınca, dosyanın görüşüp rapora bağlamak üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havalesini işaretle oylamaya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi.
Aslı Yıldız