Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tarımı bitirmeye çalışıyorlar”

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale 

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale  Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş çıkarılan kararname ile canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi ürünlerin ithalat gümrük vergisinin düşürülmesi ile tarımın bitirilmeye çalışıldığını ifade etti. Prof. Dr. Savaş gazetemize yaptığı konuşmada; “Böyle davranılarak üretim baltalanıyor. Dışarıya daha bağımlı hale gelinecek” dedi.

Gümrük vergisi indiriminin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından arpa ve buğday piyasası darbe aldı. Gümrük vergisinde yapılacak indirim ile birlikte buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada ise yüzde 130’dan yüzde 35’e vergi oranlarında düşüş gerçekleştirilecek. Konu hakkındaki endişelerini gazetemiz Çanakkale Gündem’e dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale  Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş;  “Tarımı resmen bitirmeye çalışıyorlar” dedi. Devamla Prof. Dr. Savaş hasat döneminde alınan bu kararın üreticinin değil alıcının işine yarayacağını ifade ederek; “Bir nevi rantın işine yarayacaktır. Bunun sonucunda üretim azalır. Böyle davranılarak üretim baltalanıyor. Üretim giderek azalıyor. Dışarıya daha bağımlı hale gelinecek. Çünkü maliyetler yüksek. Çiftçi, maliyetini kurtaramayacak duruma düştüğünde bu işi yapamaz anlamına gelir” diye konuştu.

“TÜKETİCİ AYNI FİYATTAN YEMEYE DEVAM EDECEKTİR”

Et fiyatlarındaki gümrük vergisi düşüşüne de değinen Prof. Dr. Savaş; “Ne zaman et ithalatı yapıldıysa gerekçesi tüketicinin ucuza et yemesiydi ama hiçbirinde tüketici fiyatları inmiyordu, fiyat yükselmesini durduruyordu. Bundan 4 yıl önce canlı kuzu fiyatları 8 liraya kadar düştü, ancak kasaptaki fiyat 40 liranın altına inmedi. Bugün canlı kuzu fiyatı 17-18 lira. Tüketici aynı fiyattan yemeye devam edecektir” dedi.

“MALİYETLERİ DÜŞÜRÜCÜ ÖNLEMLER ALINMALI”
Ürün bazında değil , maliyetleri düşürücü önlemler alınması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale  Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş; “Tarımsal akaryakıt fiyatları düşürülmeli. Bunun dışında Yerinde KDV’yi kaldırdılar, zam olarak yansıdı yani hiçbir şey değişmedi ” diye konuştu. Atakan Alkış – Nermin G. Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech