Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale binaları depreme hazır mı?

Türk Mühendis ve Mimar

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (T.M.M.O.B) İnşaat Mühendisleri  Odası Çanakkale Şube Başkanı Adem İlik ve İnşaat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Sekreteri Soykut Özer, olası 7.0 ve üzeri şiddetteki depremlere dayanabilecek binaların nasıl olması gerektiğini gazetemize yanıtladı. Her iki inşaat mühendisi de binaların kriterlere uygun yapıldıkları takdirde yıkılmayacaklarını dile getirdi. Oda Başkanı İlik ve Oda Sekreteri Özer, zemin unsuruna da değindi…

İçinde bulunduğumuz bölgede son bir yılda sık sık yaşadığımız deprem hepimizi tedirgin eden bir doğa olayı. Bu doğal afetten en çok etkilenen unsurların belki de başında gelen şey ise içinde yaşadığımız binalar. Peki, olası bir deprem halinde Çanakkale’deki binalar bu duruma ne kadar hazır? Gazetemiz Çanakkale Gündem’e konuşan İnşaat Mühendisleri Çanakkale Şube Başkanı Adem İlik; “Yapılan yeni deprem yönetmeliğine göre binalar yazılan gibi yapılmış ise o binalara bir şey olmaması lazım.” dedi. 1999 Gölcük depreminden örnek veren Başkan İlik; “99 depreminde İstanbul Avcılar’da bir kaç bina çöktü. O binalar çöktü ancak yanındakiler ayakta kaldı. Demek ki orada çöken binalarda bir usulsüzlük vardı… Yani eski yönetmeliğe göre yapılan binalar usulüne uygun yapıldıkları için ayakta kaldılar. 99 depreminden sonra çıkarılan yönetmeliğe göre yapılan binaların deprem standartlarına uygun yapıldıklarını kabul etmek zorundayız.” dedi.

İlik devamla; “Betonu kaliteliyse, projesi kaliteliyse, sistemi olması gereken mühendislik tasarımlarına göre olmuşsa yani depreme dayanıklı bina olarak tasarlandıysa ve uygulaması usulüne uygun yapılırsa binaya bir şey olmaz” dedi. Konuşmasının devamında Başkan İlik, olabilecek en büyük ölçekteki depremlerde  dahi  yönetmeliğe uygun yapılan binaların dahi hasar görebileceğini ancak bu binalarda bulunan insanların, o büyüklükteki depremlerde, bulundukları binadan yüksek ihtimal ile sağ çıkabileceklerini sözlerine ekledi.  İnşaat Mühendisi  Soykut Özer ise konu hakkında; “Binanız mühendislik hizmeti almışsa, iyi yapılmışsa ve iyi denetlenmiş ise o binaya hiç bir şey olmaz” dedi.

Zemin testlerinin önemine vurgu yaptılar

Çanakkale Merkez’in bölgesel olarak değişen zemin yapısı bazı yurttaşları tedirgin ediyor. Çanakkale’de Sarıçay’dan Cevatpaşa Mahallesi’ne olan zeminin büyük bir kısmında alüvyon tabanlı zemin yer alıyor. Bazı jeologlar, alüvyon tabanlı zeminin depreme karşı daha hassas olduğunu dile getiriyor. İnşaat Mühendisleri Çanakkale Şube Başkanı Adem İlik, yapı inşası öncesi zemin testlerinin iyi yapılmasının ardından inşa edilmesi gerekliliğini vurgulayarak; “Bina  Binaların projeleri yapılırken zemin değerleri dikkate alınarak yapılır. Başlangıçta iyi bir etüt ile zemin değerleri bulunur, o değerlere göre bütün deprem hesapları o zeminden gelen değerlere göre yapılır. Zemin önemlidir ama şuradaki zemin iyidir, oradakine bir şey olmaz diye bir şey yok. Bina yapılacak alanda zemin kötü ise bina o kötü zemin şartlarına göre yapılır” dedi. Özer ise bina zeminleri hakkında; “Mühendislik hesabı yapılmış ve mühendislik hizmeti almış, projesi uygun yapılmış, denetimi sağlam yapılmış bir zemin üzerine yapılan bina, zeminden dolayı yıkılmaz. Binalar, zemine göre tedbir alınarak yapılır. Zeminden dolayı binaların yıkılması çok nadir görülen bir durum” dedi. Özer ayrıca Çanakkale Merkez’de yapılan tetkiklerde zemin sıvılaşması durumunun görülmediğini belirtti.

Atakan Alkış-Aslı Yıldız

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech