Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gaz çıkışı deprem habercisi mi?

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli öğretim üyesi Prof.Dr.Doğan Perinçek, yaptığı açıklamada Edremit Körfezi’nde meydana gelen gaz çıkışının artçı gaz çıkışı olduğunu belirtti.

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından dün sabah çekilen bir gaz çıkış videosu paylaşarak, aynı durumun 14 Haziran 2017’de merkez üssü Ege Denizi Karaburun açıkları olan depremde yaşandığını belirtti. Edremit Körfezi’nde meydana gelen gaz çıkışının artçı gaz çıkışı olduğunu belirten Perinçek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“14 Haziran 2017 tarihinde Ege Denizi’nde (Midilli) meydana gelen depremin yankıları devam ederken, depremden saatler önce dalgıçların Seferihisar ilçesi Sığacık bölgesinde denizaltından gaz çıkışı olmuştu. Görüntülerde denizden yukarıya doğru baloncukların oluştuğu ve kaynamaların olduğu görülürken, çekilen denizaltı görüntüleri herkesi şaşırttı. Denizden yukarıya doğru çıkan onlarca baloncuk, o sırada yaşananları kaydeden dalgıçları da şaşırttı.

Bir fay hattı boyunca gaz çıkması aslında beklediğimiz bir olay. Edremit Körfezindeki faylar Gülpınar depremi sonrası açıldılar ve fay boyunca gaz çıkışı başladı. Bugün yaşadığımız bu gaz çıkışının devamıdır. Aslında gaz çıkışı depremin öncüsü, habercisi olarak kabul edilir. Fakat ben söz konusu gaz çıkışının artçı depremlerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Edremit Körfezinde olan gaz çıkışı ile birlikte sıcak su çıkışı da olmuş olabilir fakat bu konuda elimizde bilgi bulunmamaktadır.

Faylar boyunca çıkan gaz ve sıvıların miktar ve bileşimi ile deprem etkinliği arasındaki ilişkinin olduğunu biliyoruz. Fakat her gaz çıkışı olduğunda muhakkak deprem olacak görüşünde değilim. Gaz çıkışlarını öncü ve artçı olarak sınıflarsak, bu sabah yaşadığımız gaz çıkışının artçı gaz çıkışı olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.”

Eylem Gözeldere

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech