Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tat(lı)sız Bayram Geliyor

Ramazan Bayramı’na yaklaşırken yaşanan

Ramazan Bayramı’na yaklaşırken yaşanan tatlı telaşının yerini alan tatil telaşı geleneklerden vazgeçiriyor. Ceviz, yufka ve baklava satışı yapan esnaf tercihin hazırdan yana olduğunu belirterek vakitsizlik ve ekonomik durumun vatandaşı hazır tatlılara yönlendirdiğini söylüyor. 
Bayrama sayılı günler kala yapılan hummalı alışverişler ve özenli hazırlıklar artık geride kaldı. Şeker Bayramı olarak da bildiğimiz Ramazan Bayramı, bolca tatlının tüketilmesiyle ve günler öncesinden yapılan hazırlıklarıyla akıllarımızda yer etse de eski tadı artık yok. Herkesin çalıştığı bu dönemde, bayram kelimesi artık tatille eşdeğer hale gelmek üzere. Bu da geleneklerin değişmesinde rol oynuyor. Haliyle Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi baklava da bundan nasibini alıyor. Özellikle Ramazan ayının son günlerinde ortaya çıkan baklava telaşının yeri artık boş. Çünkü artık vatandaşın tercihi hazır baklavadan yana. Ekonomik olarak daha uygun olan hazır baklava ve tatlılar, birçok malzeme alıp yapmaktan daha cazip.
Cevizci, yufkacı ve baklavacılara göre insanların artık buna ayıracak vakitleri de yok uğraşmak da istemiyorlar. Cevizin fiyatı 24 TL ile 60 TL arasında değişirken esnafa göre alıcıları genellikle yaşça büyük kişiler. Cevizli baklavanın piyasası 15 lira ile 35 lira arasında değişirken antep fıstıklı en yüksek fiyatlı baklava olma özelliğini 80 TL ile kazanıyor. Çanakkaleli ise genellikle tercihini cevizli baklavadan yana kullanıyor. Şerbetlenmeye hazır tatlıların fiyatları ise 5 ile 10 arasında değişiklik gösteriyor.

Atalay Ateş (Meydani Pastanesi)
Çok az sayıda baklava siparişi alıyoruz. Şu ana kadar aldığımız tepsi baklava sipariş sayısı 10’u bile geçmedi. 9 yıldır bu işi yapıyoruz, içerisindeyiz. Her yıl sipariş sayısında azalma oluşuyor. Bu azalma hem alım gücünün azalmasıyla ilgili hem de artık tercihler değişiyor. Geleneksel gereklilikler artık çok önemsenmiyor. Eskiden bayram baklavasız olmazdı.  Ama artık bayramlara tatil gözüyle bakıldığı için her şey değişti. Biraz bu durumun da satışlarda etkisi var. Yalnız müşterilerin yapmaktan daha çok baklavayı hazır aldığı söylenebilir. Hem daha hesaplı oluyor hem de daha hızlı şekilde ulaşılabiliyor. Bu yüzden malzeme satanlara oranla bizim işlerimiz iyi durumda.

Volkan Yüksel (Cevizci)
Baklavalık iç cevizin fiyatı 50 TL, yemek için olan iri taneli ise 60 TL. Kabuklu olanlar ise 24 ve 25 TL’den satılıyor. Şu anda cevizi alan yok. Bayram yaklaşmasına rağmen satılmıyor. Baklavayı artık hazır alıyorlar, bu durum bizi etkiliyor. Tepsisi 25 TL’ye baklava var, kuru halde. Geçen yıl cevizin fiyatı 35 TL idi. Baklavanın malzemesi  sadece cevizle de bitmiyor. Un, şeker daha bir sürü maliyet var. Aradaki fark da çok fazla. İnsanlar zamandan ve ekonomik durumdan dolayı artık hazırı tercih etmeye başladı.

İlhan Telli (Cevizci)
Cevizin satışları durgun. Alım gücünün azlığı da etkili fakat insanlar artık işin kolayına kaçıyor. Baklava yapan kişiler hiç sormuyor bile geliyor, alıp gidiyor. Artık gelenek ve görenekleri fazla uygulayan kalmadı. Bir de hazırı daha ekonomik geliyor. İnsanlar artık uğramak da istemiyor böyle şeylerle. Bilhassa genç nesil her şeyin hazırını tercih ediyor. Baklava için ceviz alanlar ise genelde yaşça büyük insanlar.

Gürgün Güngörmüş (Yufkacı-Tatlıcı)
Biz birkaç çeşit şerbetlemeye hazır tatlı ve hazır yufka satışı yapıyoruz. Herkes kesesine göre seçip alıyor. Kadayıf, tulumba, şekerpare,baklava gibi şerbet dökülüp hazır hale gelecek tatlılar var ayrıca da hazır baklavalık yufkamız var. Müşteriler yufkadansa genellikle hazır haldekileri tercih ediyor. Ekonomik anlamda artık daha uygun olan tercih ediliyor. Yufka satışı biraz az şu an için. Hem artık uğraşmaktansa hazır almak daha mantıklı geliyor. 10 TL’lik ceviz alsa müşteri, yufka da 6 TL; daha yağı, şekeri, pişirmesi ve harcanan zaman var. Dolayısıyla artık revaçta olan hazır baklava…

Yıldız Sağlam

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech