Ramazan ayının son haftasında gündemdeki konu Fitre miktarı… Her ne kadar Ramazan Ayı’nda kimlere iftar verileceğini tam anlamıyla idrak edemesek de günler geçti ve konu Fitre oldu.
Efendim şöyle ki;
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre’yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesaplamış. Buna göre 2017 yılı Fitre tutarı 16 TL olarak belirlemiş.
Şimdi bu rakamdan yola çıkıp ‘kişi başı 16 lira x 4 kişilik aile 64 lira eder. O rakamı da 30 günle çarpalım 1920 lira eder. Oysa asgari ücret net 1410 lira’ hesabını yapabilirim…
Sonuç ‘asgari ücretliye Fitre verilebilir’ olarak çıkar/ mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na sormak gerekli…
Fitre Kimlere Verilir?
Yine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre; “Fitre verilirken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır ve zekatla benzer özellikler taşır. Anne, baba, çocuk gibi kimselere, gayri müslimlere ve zengin sayılabilecek kişilere fitre verilmemektedir. Eğer fakir ise kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya-anneye, kardeşe, geline, damada, fitre verilebilmektedir. Bu konuya ilişkin Tevbe Suresinde şu ifadeler yer alır; “Sadakalar, Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” Ayrıca fitre verirken bunun fitre olduğunu belirtmek de gerekmemektedir”
Fitre Kimlere Verilmez?
Fitrenin esas amacı durumu olmayan ve fakir sayılan Müslümanların ihtiyaçlarını gidermektir. Böylece Ramazan Bayramı’nın mutluluğu tüm Müslümanlar arasında paylaşılmış olur. Zengin sayılabilecek kişilere ve gayrimüslimlere fitre verilmemektedir. İsteğe göre fitre sadece bir kişiye değil, durumu olmayan birçok yoksula verilebilmektedir. Ayrıca fitre verilirken kişi bulunduğu yerdeki yoksullara vermelidir, çünkü farklı bir yere gönderilmesi mekruh olmaktadır. Fitre verirken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise verilen miktarın kişinin günlük gıda ihtiyacına yetiyor olmasıdır. Sadece gıda olarak değil para olarak da verilecekse bulunulan günün şartları da göz önüne alınmalıdır.