Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sütten Kazancın Yolu; MERA ISLAHI

Çanakkale TARIM-KOOP Genel Başkanı

Çanakkale TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt üretimi yapan işletmelerin kazancının az olmasının mera ıslahıyla çözülebileceğini belirterek aile işletmelerinin daha az riskli olduğunu söyledi.

Küçük ve büyük ölçekli süt üretimi yapan işletmeler neredeyse sütü sattıklarına yakın paraya üretim yapmaları sebebiyle yeterli kazanca sahip olamıyorlar. Yem maliyetlerinin fazla olması, süt üreticilerinin kazandıkları parayı yeme vermelerine neden oluyor. Hal böyle olunca kazançları düşüyor.

Çanakkale’de sütçülükte aile işletmelerinin ön planda olduğunu söyleyen Çanakkale TARIM-KOOP ve Süt Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz; “Kentte, 5 baş ve üstünde hayvan sayısı olan 6450 işletme var. Çanakkale’nin süt üretimi bu anlamda önemlidir. Bu işletmelerin batması çok söz konusu değildir. Ancak 200 ve üzeri hayvana sahip diğer işletmeler her zaman risk altındadır.” diyerek sütten  para kazanılmamasının nedenini hazır yemlerin maliyetli oluşuna bağlıyor.

“HAZIR YEM KULLANIMI FAZLA”

Özkurnaz, çözüm için ise mera ıslahının olması gerektiğini şu sözlerle açıklıyor: “Yurtdışına bakıp tesisleri incelediğiniz zaman hayvanların onlara sağlanan meralarda beslendiğini görüyorsunuz. Ülkemizde çok geniş tarım arazilerinin olmasına rağmen bu aynı şekilde işlemiyor. Çözüm için meraların ıslahının yapılması gerekiyor. Bu durum, dolaylı yoldan süt fiyatlarına yansıyor. Gezen hayvanın sütünün daha verimli olduğunu biliyoruz. Yalnızca hazır yem kullanılması da bu noktada doğru değil. Ülkemizde ise durum maalesef böyle ilerliyor. Geniş meralarımızın ıslahı yapılmamasına bağlı bir çelişki söz konusu… Geniş arazilerimiz var fakat hazır yem kullanımı daha fazla, böylece üretici sütten aldığı parayı doğrudan yeme veriyor. Bu da kazancının düşmesine ve mağdur olmasına sebep oluyor. Hazır yemin maliyetli oluşu sütten elde edilen kazancı düşürüyor. Meraların çok hızlı bir şekilde ıslahının yapılmış olması gerekiyor.”

Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech