Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Su Kente Kaça Gelir?

Kentin ve kentlinin gündeminden

Kentin ve kentlinin gündeminden düşmeyen su polemiği, vatandaşları ikiye böldü. Kimi suyu israf edildiğini ve ucuz olduğunu düşünürken kimi de pahalı olduğunu savunuyor. Su paralarının pahalı gelme nedenlerini araştırdık.

Vatandaşın üzerindeki vergi yükümlülükleri birçok faturada kendini gösteriyor. Su faturalarında atıksu, çevre, katı atık gibi yükümlülükler vatandaşın cebinden çıkıyor. Belediyelerin de kente su getirmek için belli oranlar da giderleri oluyor.

SU İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYISAL VERİ VERMEK İSTEMİYOR

Atikhisar Barajı’ndan kente su getirmenin hem vatandaşa hem de belediyeye belli bir maliyeti var. Atikhisar Barajı’ndan kent merkezine kadar olan 6,5 kilometrelik bir irsale hattı var. Barajın yıllık bakım ve onarımlarının yüzde 10’unu belediye karşılıyor. Belediye İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin giderleri ile onarım ve bakım ücretleri var. Çanakkale Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü sayısal verileri vermediği için belediyeye olan net maliyeti belirli değil. Bunlarla beraber vatandaşın vergi yükümlülükleri de su faturasına ekleniyor. 2016 Ocak ayından beri günlük olarak belirlenen 0,21 kuruşluk katı atık vergisi, 1 ton üzerinden belirlenen konutlar için 0,60 kuruşluk, iş yerleri için 1,25 kuruşluk atık su vergisi ve yine 1 ton üzerinden 0,21 kuruşluk çevre temizlik vergisi vatandaşın ödemekle yükümlü olduğu vergilerden… Hal böyle olunca, ayda iki kere su kartına su yükleyen vatandaşla iki ayda bir su yükleyen vatandaşın aynı fiyata aldığı su tonunda fark oluyor.  Akıllı sayaç da bir ton su 1,95’e vatandaşa sunulurken, mekanik sayaçta 2,95’e sunuluyor.

KEPEZ’DE DURUM BİRAZ FARKLI

Kepez Belediyesi ise beldenin suyu artezyen kuyularından karşılıyor. Aktif 7 artezyen kuyusunun beldeye olan uzaklığı 3 km. Kepez Belediyesi su giderleri kapsamında 950 Bin TL, bakım ve onarım için 100 Bin TL, arıtmada kullanılan kimyasallar için 250 Bin TL ve yakıt ve personel giderleri için de 1 Trilyon 300 Bin TL harcıyor. Kepez Belediyesi’nin 2016 yılı kesin su tahsilâtı 4 Trilyon 186 Bin TL.  Bu da belediyenin gelirinin sekizde birine denk geliyor. Kepez’de oturan bir vatandaş, katı atık vergisi olarak aylık 4 TL, atıksu vergisi olarak ton başına 0,30 Kuruş ödüyor. Akıllı Sayaçlarda bir ton su 1,75 TL, işyerleri için 2,5 TL olarak belirlenirken, mekanik Sayaçlarda 10 metreküpe kadar bir ton su 2,5 TL olarak vatandaşa sunuluyor. Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech