Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bilinmeyen Hastalık “Çölyak”

Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Dünya

Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Dünya Çölyak Günü etkinlikleri kapsamında stant kuruldu. Kurulan stantta vatandaşlara yönelik Çölyak konusunda eğitim verilerek halka bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği haber bültenine göre; Çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla ülkemizde ve tüm dünyada “Dünya Çölyak Günü” kutlanarak bilinçlendirme etkinlikleri yapılmaktadır. Genel Sekreterliğine bağlı Çanakkale Devlet Hastanesinde Dünya Çölyak Günü etkinlikleri kapsamında stant kuruldu.

Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Çölyak Bilgilendirme Broşüründe hastalığın ne olduğu, nedenleri ve tedavisi üzerine açıklamalar yer alıyor.

“Çölyak hastalığı (Glutenenteropatisi) buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten özellikle gliadin ve bir takım başka proteinlere karşı oluşan besin alerjisi nedeniyle ortaya çıkan bir sindirim sitemi hastalığıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler için; buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan Gluten adı verilen protein zararlıdır.

Çölyak hastalığı olan kişiler, gluten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık sistemleri, ince bağırsağa zarar verecek bir yanıt oluşturur. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Bazen gebelik, doğum, viralenfeksiyonlar ve bazı duygusal stresler sonrasında hastalık ortaya çıkabilir veya ilk kez aktif hale geçebilir. Çölyak hastalığı, hastaların tümünde aynı belirtileri göstermez. Bazı hastalar belirtileri çocuk, bazıları ise yetişkin yaşta gösterir. Uzun süre anne sütü alan kişilerde Çölyak hastalığının belirtilerinin daha geç ortaya çıktığı gösterilmiştir. Glutenin beslenmeye girdiği yaş ve alınan glütenin miktarı da önemlidir. Hastalığın belirti ve bulguları, ortaya çıkış zamanı kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösterir.”

TEDAVİSİ NEDİR?

Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz diyet ile beslenmektir. Diyet gluten içeren tüm gıdalardan kaçınmayı gerektirir. Diyet tedavisi ile belirtiler düzelmekte, var olan bağırsak hasarı iyileşmektedir. Diyete başlanan günlerde iyileşme başlar ve ince bağırsak 3–6 ay arasında tamamen iyileşir. Glutensiz diyet yaşam boyu sürdürülmelidir. Glutensiz diyete cevap alınması aynı zamanda Çölyak hastalığı tanısının doğrulanması anlamını taşır. Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) çok az miktarlarda dahi yememek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Çölyak hastalığı olan kişiler bu yiyeceklerden istedikleri kadar yiyebilirler. Günümüzde glutensiz unlar ve bundan yapılmış hazır ürünlere market ve eczanelerden ulaşılabilmektedir.

Haber Merkezi

 

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech