Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Güncel

“Tarihi Alanın Hizmetkarıyız”

“Tarihi Alanın Hizmetkarıyız”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası’nda başlatılan restorasyon çalışmaları hummalı bir şekilde sürüyor.

Sabah erken saatlerde basın mensuplarıyla bir araya gelen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, başkan yardımcıları ve saha ekibi, tarihi alanda yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Eceabat Bigalı Köyü’nde yer alan Bigalı Kalesi’nde 6 Ocak 2017 tarihinde ihalesi gerçekleştirilerek başlatılan restorasyon çalışmaları hızlı bir şekilde sürüyor. Deniz kenarında bulunan dikdörtgen planlı Bigalı Kalesi’nde 20 Ocak’ta başlatılan restorasyon çalışmalarının 500 günde tamamlanması planlanıyor.

TARİHİ AYAĞA KALDIRMA ÇALIŞMALARINA DEVAM

17 Milyon 900 bin lira ihale bedeli olan restorasyon hakkında bilgi veren Başkan İsmail Kaşdemir, Kale içerisinde genel temizlik çalışmalarının yanı sıra seyirdim yolları, kale içerisinde yer alan yapı kalıntıları ve duvarların önlerinde yer alan toprak dolgu temizliklerinin yapıldığını, temizlik sonrası zemin döşemeleri tespit edildiğini belirtti. Kaşdemir, “Yapılacak çalışmanın ardından orijinal taşlar tekrar yerlerine yerleştirilecek. Taş yapısına uygun yeni taşlarla da yapı tamamlanacak. Çanakkale tarihi alanında tarihi ayağa kaldırmak adına çalışmalarımız devam ediyor. Tabii çok önemli bir yerdeyiz, çok müstesna bir toprak parçasındayız. Çanakkale şehitlerinin ebedi istirahatgahı bu tarihi alanda bizler de tarihi canlandırmak, ayağa kaldırmak adına çok yoğun bir faaliyet içindeyiz. Bigalı Kalesi restorasyon faaliyetleri hızla devam ediyor.” diye konuştu.

EN FAZLA KALE ÇANAKKALE’DE

Bigalı Kalesi’nin de içindeki cami ilke birlikte ziyarete açılacağını belirten Kaşdemir, şöyle devam etti: “Arkamızda gördüğünüz, çok yakın bir zamanda restorasyonunuza başladığımız Bigalı Kalesi de planlanan süre içerisinde içindeki cami ile birlikte ziyarete açılacaktır. Silah tamirhanesi olarak cephe gerisinde çok büyük işlev görmüş bir kalemizdir. Savaş öncesinden gelen tarihi bir alan olma özelliği de savaşla beraber daha kıymetli hale gelmiştir. Bigalı Kalesi de çok yakın bir zamanda restorasyonuna başladığımız ve inşallah planlanan süre içinde bittiğinde içindeki camiyle ziyarete açılmış bir yer haline gelecek. Türkiye’de en fazla kaleyi içinde barındıran bir il Çanakkale… 26 kalesi olan bir şehir. Adı üzerinde Çanakkale… Kaleleriyle ünlü bu şehrin, bizim tarihi yarımada içerisinde bulunan bütün kaleleri de ayağa kaldırmak ve ziyarete açmak istiyoruz.

Çanakkale Savaşları’nda destanının kahramanlığının ortaya çıktığı her yeri ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Tarihi Yarımada’nın dört bir köşesinde yeni ortaya çıkan tarihi objelerle beraber buraya olan ilgi ve alaka daha da artmaya başladı. Çanakkale’ye bütün milletimiz önem veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetlerimiz destek veriyor. Son 15 yıldan beri de çok önemli çalışmalar yapıldı. Biz onlar için ne yapsak az ama onlara verdiğimiz değeri göstermek için buradayız. Bizler buraların hizmetkarıyız. O nedenle Çanakkale Ruhu’na, destanına ne kadar büyük faydamız olursa o kadar işimizi yapmış sayacağız. Tarihimizi seviyor, önem veriyoruz. Bizim tarihimiz güçlü ve parlak. Tarihimizden aldığımız güçle, şevkle geleceğimizin daha güçlü ve parlak olmasını  istiyoruz. Çanakkale Ruhu işte budur. Birlikten ve beraberlikten aldığımız güç ve kuvvet ile çok büyük işleri, adeta imkansızı başarabilme ruhudur. Biz Çanakkale Ruhu ile çalışıp bu ruhu gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz.”

“80 MİLYONU DA SOYDAŞLARIMIZI DA BEKLİYORUZ”

Ziyaretçi sayısının her yıl arttığını belirten Kaşdemir, “Biz bununla yetinmiyoruz. Bu toprakları gezip görmeyen, ziyaret etmeyen hiç kimsenin kalmasını istemiyoruz. Buraya 80 Milyon vatandaşlarımızı ve yakın coğrafyadaki vatandaşlarımızı, soydaşlarımızı da Çanakkale Ruhunun doğduğu bu müstesna topraklara bekliyoruz.”

Kaşdemir, Bigalı Kalesi’nin ardından restorasyonu 13 Mart 2017’de başlayan ve 350 gün sürmesi beklenen Kilitbahir Fatih Camii hakkında da bilgi verirken, öğle saatlerinde ise senelerdir restorasyon çalışmaları süren Kilitbahir Kalesi’ni gezdirerek bilgi verdi.

Eylem Gözeldere

 

DİĞER VİDEOLAR

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech