Sebebi; Fizyolojik Kuraklık
Çan, Yenice, Kalkım, Biga sahil bölgesi, Bayramiç’in küçük bir kısmı ve Kirazlı Mevkii’nde bulunan Çam ağaçlarında görülen kuruma olaylarına fizyolojik kuraklığın sebep olduğu belirlendi.
Biga sahil bölgesinde bulunan egzotik Çamlarda ve Çan, Yenice, Kalkım, Bayramiç’in küçük bir kısmı ve Kirazlı Mevkiinde bulunan Karaçamlarda yaşanan kurumanın sebebi bölgedeki sıcaklığın geçmiş yıllara oranla artması olarak belirlendi.
Orman Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre; geçtiğimiz hafta son on yılın meteorolojik verileri alındı. Yenice ilçesinde 2015 Maksimum sıcaklık ortalaması ile 2016 maksimum sıcaklık ortalaması arasında 1,5 derecelik artış gözlendi. Kuruyan Çamların normal yayılış göstermesi gereken rakımdan daha aşağı seviyelerde olduğu belirlendi. Normal şartlarda 700-800 metre rakımda yayılış göstermesi gereken Çam ağaçları 200-400 metre rakım seviyelerinde görüldüğü için kuruma olayı yaşandı.
SUÇLU NEMATOD MU?
2016 yılı Ekim Ayı’nda başlayan Çam kurumaları için çok sayıda araştırma yapıldı. Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü zararlı organizmalar noktasında araştırma yaptı. 2016 Ekim Ayında bir zararlı tespit edilmedi. 8-9-10 Aralık’ta Bursa ve Çankırı ili üniversitelerinden bir heyet ilimize gelerek mantar zararlısı noktasında araştırmalar gerçekleştirdi. Laboratuar ortamında yapılan incelemeler de mantar bulgusuna da rastlanmadı. Heyet raporda fizyolojik kuraklık olabileceği ifadesi yer aldı. Devam eden süreçte kurumalar alan ve miktar açısından artış gösterdi. Nematod adı verilen bir zararlının olup olmadığı noktasında araştırma yapmak adına Düzce Orman Fakültesi’nden bir öğretim görevlisi de ilimizde çalışma gerçekleştirdi. Nematod bulgusuna da rastlanmadı. Tamamen hayatiyetini kaybeden Çam ağaçlarını alandan çıkarmak için Orman Bölge Müdürlüğü çalışmalara başladı.
Önümüzdeki hafta Orman ve Bölge Müdürlüğü tarafından ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden nematod ve virüs araştırması yapan bir heyetle Yenice ve Çan’da virüs araştırması gerçekleştirecek. Dilek Akşen