Büyük Kentlerin Hobi Bahçesi; Çanakkale
Çanakkale’de konut ve arsa fiyatları dur durak dinlemeden yükseliyor. Büyük kentlerden hızla göç alan kentimizde konut fiyatlarıyla birlikte arsa fiyatları da uçtu. Yoğun şehir hayatından yorulanlar, Çanakkale’nin ilçelerinden arazi alarak kendilerine hobi bahçesi yapıyor.
En ucuz daire fiyatlarının 140 Bin TL’den başladığı Çanakkale, hızla göç almaya devam ediyor. Vatandaşlar konutlardan ziyade köy yaşamını tercih ediyor. Büyük kentlerin günlük sıkıntılarından yorulanlar, bu bölgede satın aldıkları arazilere hem prefabrik evler yaptırıyor, hem de hobi bazında organik tarımla ilgileniyor. Arz talep dengesi yerine oturunca, kentte arsa ve konut fiyatları dur durak dinlemeden yükseliyor. Hal böyle olunca Küçük Sanayi Sitesi’nde yarım dönümden daha az bir imarlı arsanın fiyatı 1 Trilyon ediyor.
Çanakkaleli Emlakçılar konuyla ilişkin görüşlerimizi gazetemize aktardı:
Haydar Özçelik (Özçelik Emlak): Çanakkale uzun yıllardır başka illerden göç alan bir kent haline geldi. Bizleri arayan müşteriler bahçeli köy evleri ya da imarlı parselli arsaları soruyor. Bir dönümden daha az imarlı bir arsa bulan vatandaş bir de prefabrik alıyor. Böylece kendine sağlıklı bir yaşam sunmuş oluyor. Küçükkuyu, Bademli, Babakale,Odunluk İskelesi, Geyikli, İntepe, Çınarlı, Sarıcaeli rağbet gören yerler arasında. Mesela Merkez’e yakın bir köy olan Sarıcaeli’nde iki katlı bahçeli bir ev ve 200 metrekare bahçeyi 260 Bin TL’den satışa sunduk. Bu fiyata Merkez’den ancak iki artı bir daire alabilirsiniz. İnsanlar biraz da İstanbul gibi illerin çıkmazlarından kaçtığı için kentimize geliyor.
Abdullah Özmen(Selçuk Emlak): Arsa fiyatlarının Çanakkale’de yüksek olması tabii ki konut fiyatlarını da oldukça etkiliyor.İlimizde imarlı arsa sayısı da az. Bazı alanların imara açılması gerekiyor. Bu söylediğim özellikle Merkez’e yakın köyler için geçerli. Karacaören imara açıldı ama ada bazında parsellenme yapıldığı için müteahhitler arsaları aldı. Dolayısıyla bireysel olarak satın alınabilecek bir arsa kalmadı. Çanakkale’de Küçük Sanayi Sitesi’nde 400 metrekarelik bir yerin fiyatı 1 Trilyon.
Ahmet Resul Öztürk (34 Emlak): Arsa satışları son zamanlarda bir durgunluk yaşasa da Çanakkale genelde cazibe merkezi olma durumunu koruyor. Tabi satışlar o kadar çok oldu ki küçük arsalar kalmadı. Bireysel olarak kimse 1 dönümden büyük yeri de almak istemiyor. Genellikle büyük kentte yaşayan memur kesimi, Çanakkale civarından kendine yer alıp mevsimlik evler yaptı. Hem kendi çapında organik tarım yapıyor, hem de şehir hayatının yorgunluğunu atıyor. Özbek, Karacaören, Yapıldak, Musaköy ve köprüden sonra Suluca özellikle soruluyor. İnsanlar topraktan vazgeçemiyor. Ayrıca Çanakkale’deki arsa fiyatları evet yüksek ama buradan alınacak arsanın fiyatına İstanbul’dan bir karış yer alamazsınız. Ulaşım da kolay olunca insanlar burayı daha çok tercih ediyor. Tabi vatandaşların bu tarz arsaları satın alırken elektrik, su ve kadastro yolu olmasına dikkat etmesi gerekiyor.
Tamer Gürsoy (A Kale Emlak): Çanakkale’nin arsalarına her zaman bir rağbet vardı yine var ama bu sürekliliği olan bir şey değil. Genelde İstanbullular, İzmirliler kendilerine hobi bahçesi edinmek amaçlı bölgemizden yer alıyor. Eski taş evler, köy evleri soruluyor. Buraların tadilatları ile ilgilenmek, kısa süre de olsa tarım yapmak insanlara hoş geliyor. Tavaklı Ezine’de iki dönüm yer 150 Bin TL’den alıcı buluyor. Çanakkale sıcak aylarda yaşaması kolay huzurlu bir il olduğu için her zaman tercih ediliyor.
Dilek Akşen