Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşıklar Tepesi’nde Sevgililer Şapeli

Aşıklar Tepesi’nde Sevgililer Şapeli

Aşıklar Tepesi’nde Sevgililer Şapeli

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi tarafından düzenlenen Arkeoloji Sohbetleri kapsamında; Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde görev yapan Parion Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş tarafından “Parion’da Yeni Gelişmeler” sunumu gerçekleştirildi. Sunum sırasında en çok dikkat çeken buluntu ise ‘Sevgililer Şapeli’ oldu.

Parion Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş tarafından gerçekleştirilen sunumda Parion Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar detaylarıyla anlatıldı. Kazı evi ve kazı ekibi hakkında da bilgi veren Keleş sunumunda kaçak kazılarda da bahsetti.  Keleş konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Kaçak kazıların ardından mozaik ve mezar buluntuları ortaya çıkarıldı. Bu örneklerle kaçak kazıların ve tarımsal faaliyetlerin bazı durumlarda arkeolojik buluntulara verdiği zararı görebiliyoruz.” Son çalışmaların ardından alanın güvenlik kameralarıyla korunarak daha güvenli hale geldiğini belirten Keleş; kaçak kazıların bu şekilde azalabileceğini ifade etti.

Yeni buluntuların anlatıldığı ve kazılar hakkında genel bilginin verildiği sunumda en çok ilgi çeken buluntu ise ‘Sevgililer Şapeli’ oldu. Bir çiftin bir arada gömülü olarak bulunduğu mezar Geç Bizans Dönemi’ne tarihleniyor. Keleş; “Geçen yıl restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapıldı. Bu yapıya ise özel bir önem vermek gerekiyor. Geç Bizans Dönemi’ne ait 2 tane şapel bulduk. Mezarlardan birinde bir piskopos hemen yanındakinde ise bir çift bulunuyor. Biz bu mezara ‘Sevgililer Şapeli’ adını verdik. Bulunduğu yapı başlarda kilise olarak kullanılmış, sonrasında muhtemelen işlev değişikliği var. Kazıdan önce bölgenin Aşıklar Tepesi olarak anılıyor olması ise ilginç.” diyerek katılımcıların dikkatini çekti.  Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech