Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Naht Sanatı Halk Bahçesi’nde Yoğun İlgi

 Naht Sanatı Halk Bahçesi’nde

 Naht Sanatı Halk Bahçesi’nde Yoğun İlgi

Peynir şenliği kapsamında Halk Bahçesi’nde kurulan sergisinde konuşma fırsatı bulduğumuz Naht ustası Selami Erfidan’dan naht sanatıyla ilgili merak edilenleri öğrendik.

Naht, günümüzün unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biridir. Naht, ağacı kabartma şeklinde yontmak suretiyle şekil verme sanatıdır. Peynir şenliği kapsamında Halk Bahçesi’nde kurulan sergisinde konuşma fırsatı bulduğumuz Naht ustası Selami Erfidan’a naht sanatıyla ilgili merak edilenleri sorduk.

Naht Sanatı Selçuklular ve Osmanlılar’da ahşabın oyularak veya kabartılarak yapılan sanatta kullanılan bir süsleme sanatıdır. Camilerde, minberlerde, mihraplarda, evlerin kapı, pencere kenarlarında dükkanların duvarlarında, yazı dalında kullanılan bir sanat dalıdır diyen Selami Erfidan; “Ben 30 yıldır bu sanatı ifa ediyorum. Türkiye’de günümüzde bu sanatı icra eden 3-5 ustadan bir tanesiyim. Manisa’nın Demirci ilçesinden buraya geldim. Bu güzellikleri Çanakkalelilerle paylaşmaya geldik. Pazartesi gününe kadar buradayız. Çanakkalelilerin bu sanatı görmeleri için sergimize gelmelerini bekliyoruz. Henüz beklediğim ilgiyi gördüğümü söyleyemem. Buradaki sanatçıların tamamı Ehli Hüner diye bir grubun üyeleri… Organizasyonu yapan da Türkiye Odalar Birliği Kadın Girişimciler Kolu Başkanı Serpil Kolatan. Aynı zamanda Ehli Hüner Grubu olarak her birimiz Kültür Bakanlığı’nın sanatçılarıyız. Kaybolmaya el tutan el sanatları ustalarıyız. Her birimiz birbirinden değerli, yıllarını, emeklerini vermiş ve günümüzde ender ustalardan oluşan bir topluluğuz.” dedi.

Erfidan ayrıca; “Ben Naht sanatına merakla 30 yıl önce başladım. Başlangıçta hobi olarak başlamıştım. Fakat daha sonra aramızdaki bağ gitgide güçlendi. 55 yaşımda Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı oldum. Memleketimde Halk Eğitim Kurslarında açılmış olan kurslarda 150’ye yakın öğrenci yetiştirdim. 2 yıldır yoğun bir şekilde Türkiye 4 köşesinde sergiler açıyorum. Hem bireysel hem toplu etkinlikler kapsamında. Sanatı yaşatmak ve insanlarla paylaşmak adına olabildiğince çok yere gitmeye gayret ediyorum.” dedi.

Bir çok farklı sanat dalında sanatçının hünerlerini sergilediği sergiler Halk Bahçesi’nde Pazartesi akşamına kadar meraklılarını bekliyor olacak. Sabih Can Durmuş – Aslı Yıldız

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech