Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kiracılara Müjdeli Haber

Kiracılara Müjdeli Haber Çanakkale’de

Kiracılara Müjdeli Haber

Çanakkale’de kira fiyatları durmak bilmezken Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara, ev sahipleri ile kiracılar arasında düzenlenen Yeni Borçlar Kanunu’ndaki kiracı haklarını gazetemize anlattı. Depozitodan, evden çıkmaya kadar birçok değişikliği anlatan Dara, depozitoların faizi ile geri alınabildiğini aktardı.

Yeni Borçlar Kanunu ile yapılan düzenlemede ev sahipleri ile kiracı ilişkisini gazetemize anlatan Dara, artık kiracıların istenildiği evden çıkartılamadığını belirtti. Özellikle artan kiralar ile evlerin kiralanamaz hale geldiğini aktaran Dara, kira fiyatlarının ev fiyatlarına bağlı olarak yükselmeye devam ettiğini de ekledi. Düzenlemede ki en büyük eksikliğin kiracıların bir ay depozito bile veremez iken 3 kira bedeli ile sınırlı kalması olduğunu ifade eden Dara; “Diyelim ki 500 TL kira, ev sahibinin 1.500 TL depozito isteme hakkı var ancak kiracı bunu verebilecek mi?” diye konuştu.

Borçlar Kanunu ile düzenlene kiracı ev sahibi gazetemize aktaran Dara, şunları söyledi;

“Çanakkale’de baya bir konut üretimi olmasına rağmen kiralar sürekli artıyor. Şu anda Çanakkale’de 1+1’ler merkezi yerlerde 600-700 lira biraz uzak semtlerde bile 500 liranın altına düşmüyor. 2+1’ler 700 liradan aşağı değil.  Semtine göre 700 ila 1.500 lira arasında değişiyor ancak 700 liranın altında kira yok.”

“AMAÇ PARANIN DEĞER KAYBINI ÖNLEMEK”

“Yeni Borçlar Kanunu’na göre alınan depozito vadeli hesaba yatırılıyor. Vadeli hesapta ne kadar faiz işlemişse kiracı ile kiraya verenin müşterek kararı ile gidip bankadan çekilebiliyor. Bankadan çekildikten sonra mevduat faizi ile birlikte iade ediliyor. Tabi bu iade edilirken şunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Kiracı eğer evde bir hasar ve kusur yapmışsa bu masraf düşüldükten sonra kalan meblağ iade ediliyor. Depozitonun amacı kiracının evi bir yerde korumasıdır. Bu hasarlar giderildikten sonra kalan para kiracıya iade edilir. Bu yasa ile faiz ile birlikte para iade ediliyor ve paranın değer kaybı önlenmiş oluyor.”

“KİRACI DEPOZİTOYU VEREBİLECEK Mİ”

“Aynı zamanda yasaya göre 3 aydan fazla depozito talep edilemiyor. Ancak insanlar zaten 1 ayı zor ödüyor. İnsanları maddi gücü yetmiyor. Eğer emlakçıdan kiralamışsa bir kira peşin, bir kira bedeli komisyon, bir kirada bedeli de depozito ödemiş ise bir ayda üç kira bedeli birden peşin ödemiş oluyor. Evi badana boyada yaparsa zaten büyük bir külfet oluyor. Diyelim ki 500 TL kira varsa, ev sahibinin 1.500 TL depozito isteme hakkı var. Ancak kiracı bunu verebilecek mi?”

“AKRABAM GELECEK DİYE ÇIKARTAMAZ”

“Tahliye olayında artık ev sahibi kafasına gör kiracıyı tahliye edemiyor. Kontratlar bir yıllık yapılıyor ve bir yıl dolmadan kiracıya çık diyemiyor.  Bir yıl dolmadan ev sahibi bir ay önce kiracıya evi boşaltması için ihtarname göndermek zorunda… Anlaşamazlar ise çıkartabilir ancak kira artışında anlaşabilirlerse devam edebilirler. Fakat ‘akrabam gelecek, çocuğum gelecek evi boşalt’ gibi sebepler olmuyor. Kiracıda aynı şekilde bir yıllığına kiraladı ancak hoşuna gitmedi evi boşaltmak istiyor.”

“KİRALAMA SÜRESİ TALEP EDEBİLİR”

“Eskiden kiracı evi kiraya verene kadar olan sürede ki kira bedelini öderdi. Hatta ev sahibi talep ederse bir yıllık kira bedelini evi kiraya vermese dahi kiracıdan alırdı. Yine yeni yasaya göre kiracı evi iki ay inde boşlattı evi kiraya verme süresi öngörü olarak diyelim ki iki ay. İki ayda verileceği düşünülerek kiracıdan 10 aylık kira bedeli değil de 2 aylık kira daha alıyor ve evi boşalta biliyor.  Bir yıllık talep yerine 2 aylık kiracıdan kira bedeli alınıyor.” Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech