Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Assos’ta Umut Yerli Turistte

Assos’ta Umut Yerli Turistte

Assos’ta Umut Yerli Turistte

Assos halkı ve işletmecileri, turizm sezonunu ve bugüne kadarki durumunu gazetemize değerlendirdi. İşletmeciler, genel olarak yabancı turistin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirtirken, umudun 15’inden sonra başlayacak olan yerli turist sezonunda olduğunu belirtti.

Çanakkale’de 2018 Troya Yılı ve Assos’un UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girme çalışmaları devam ederken, Assos halkı ve esnafı ile yaklaşan turizm sezonu hakkındaki düşüncelerini sorduk. İşletmeciler, Assos ve Troya yılı gibi gelişmelerden memnun olduklarını dile getirirken, özellikle kalıcı ve yabancı turistte ciddi bir düşüş olduğunu belirtti. İşletmeciler ve vatandaşlar, umudun 15 Haziran sonrası başlayacak yerli turist sezonunda olduğunu açıkladı.

Vatandaşlar ve işletmecilerin Assos’ta turizm gelişmeleri hakkında görüşleri şu şekilde:

Ahmet Dinçer; “Yıl geçtikçe daha da kötü oluyor. Sezon aslında henüz açılmadı. Öğrenciler tur olarak geliyorlar. Sezon okullar kapandıktan sonra başlıyor. Önceden limana gelen yabancı turistler 1 ay kadar kalırdı. Şuanda ya ilk zaman geliyor ya da son günler 1-2 gün kalıp gidiyor. Genelde İstanbul gibi yakın illerden geliyorlar.”

“GEÇEN YIL BİRAZ DAHA HAREKETLİYDİ”

Ahmet Rasim Güden; “Sezon henüz açılmadı Mayıs’tan sonra… Yabancı turistte Assos ile alakalı çok düşüş var. Tabii diğer yerleri pek bilemem. Geçen sene bu zamanlar biraz daha hareketliydi. Bu yıl şu ana kadar çok düşüş var. Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir gelmeye başladı.”

“YERLİ TURİSTİ BEKLİYORUZ”

Eyüp Sakin; “Sezon henüz tam başlamadı. Ancak yabancı turistte ciddi düşüş var. Geçen sene bu zamanlar biraz daha iyiydi. Artık yerli turisti bekliyoruz. O da Haziran’ın 15’inden sonra başlıyor.”

Nazmi Çakır; “Sezon henüz başlamadı. Geçen seneye göre baya fark var. Geçen yıl ile bu yıl arasında çok fark var. Bu yıl yabancı turist yok denecek kadar az. Yerli turisti bekliyoruz. O da okullar kapandıktan sonra Haziran’ın 10’undan sonra başlıyor. Kalıcı turist eskiden vardı, konaklamalı kalıyordu artık nadir…  O kadar az yani.”

“GÜNLÜK GRUPLAR GELİYOR”

Gülizar Kuşkonmaz; “Sezon henüz başlamadı. Başlaması haziranı bulur. Şuana kadar turist yoğunluğu yok. Gruplar geliyor onlarla turlar günlük girip çıkıyorlar. Yabancı turist ise yok denecek kadar az, tek tük…”

“TEMMUZ’U TAM ALIRSAK İYİ OLUR”

Ahmet Abanos; “Şuanda turizm sezonu daha başlamadı. Geçen yıl darbe vs. gibi durumlar sebebi ile biraz kötüydü. Bu yıl umarız iyi olur. Ramazan da bir on gün öne geldi. Temmuz’u tam alırsak iyi gelir diye düşünüyoruz. Geçen sene bu zamanlar hemen hemen aynıydı. Hafta sonları 3-10 arasında değişiyor. Hafta içi ise 1-2 oda… Yabancı turistlerde ise korkunç derecede azalma var. Yok denecek kadar az.”

İbrahim Özkan; “Sezon daha başlamadı. Geçen seneye oranla çok bir değişiklik yok. Buranın açılması ile başlayıp kapanması ile bitiyor. Turist ise yüzde 80 yerli…”

Ertuğrul Dömeke-Esnaf: “Assos’ta sezon genelde 23 Nisan’dan sonra başlıyor. Hıdrellez tarihlerinde yoğunluğumuz oluyor. 18 Mart’ta bilhassa satışlarımız çok iyi oluyor. Bu yıl burada yaşanan depremlerden sonra nasıl bir sezon geçireceğiz bilmiyorum ama normal yıllarda sezonda satışlarımız yüksek oluyor. Burada sezon Mart ayında başlıyor ve yaklaşık 5 ay sürüyor.”

Nizamettin Doğruluk-Esnaf: “Sezon Assos’ta tam manasıyla okullar kapandıktan sonra başlıyor. Ben daha çok eski bakır ağırlıklı hediyelik eşyalar satıyorum. Eskiden bu bölgeye daha çok turist gelirdi. Son zamanlarda gelen turist sayısında düşüş var. Eğer Assos UNESCO Dünya Mirası Listesine girerse buraya gelecek olan turist sayısında çok fazla bir artış olur diye düşünüyorum. Buranın listeye girmesinin hem ülke hem de bu bölge ekonomisine büyük katkısı olur.”

Eren Aşnaz – Engin Ören

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech