Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’nin Tarih Köşesi

Çanakkale’nin Tarih Köşesi 1

Çanakkale’nin Tarih Köşesi

1 yılı aşkın süredir Çanakkale Koleksiyon adıyla açtığı dükkânında koleksiyonculuk yapan Mustafa Gençol, Çanakkale’nin bir köşesinde tarihi yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyor.

İstanbul’da doğup büyüyen Mustafa Gençol, çocuklarının okulu vesilesiyle geldiği Çanakkale’de 1 yıldan fazla süredir koleksiyonculuk yapıyor. Çanakkale Koleksiyon adını verdiği dükkânında bulunan eşyaların kabaca 2 yılda toplandığını söyleyen Gençol, aslında kendisini bildiğinden beri eski eşyalara meraklı bir koleksiyoncu. Gençol; “Eskiden beri eski olan her şeye merakım vardı. Önce ufak ufak birikime başlamıştım. İstanbul’da büyüdüğüm için şehrin o zamanki tarihi dokusunu hep yaşatmak istedim. 50 yıldır eski eşyaları toplarım. Zamanla birikenlerin üzerine de koyarak böyle bir yer kurdum ve bu işe başladım.” diyerek dükkânın oluşumunu anlatırken bir yandan da kendisini tedavi ettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

“Zevk için ve vakit geçirmek için açtım ben burayı. Burası benim psikolojimi düzeltti. Benim için bir uğraş oldu. İnsan uğraşırken her şeyi unutuyor. Dünyanın birçok ayrı yerinden gelen insanlarla konuşma fırsatım oluyor. Saatlerce sohbet ederek birçok yeni insan tanıyorum.”
“HER OBJENİN BİR HATIRASI VAR”
Asıl mesleği mobilyacılık olan Gençol, koleksiyoncu olabilmek için eşya yelpazesinin geniş tutulması gerektiğini söyleyerek, bulundurduğu eşyaları ve nasıl elde ettiğini şöyle anlattı:

“Şu anda burada hediyelik, normal, koleksiyonluk ve hatıra için birçok eşya bulunuyor. Çanakkale gibi nispeten küçük sayılabilecek şehirlerde çok lüks ürünlerin satışı zaten pek fazla olmuyor. Bizde fiyatlar şehre uygun olarak ortalama durumda. Şu anda en yüksek fiyatlı ürünlerimiz 1500-2000 lira arasında değişiyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerinden bize eski eşyalar geliyor. İnsanlar aynı zamanda eski eşyalarını bize satabiliyorlar. Bazıları bu taleple gelirken bazı insanlar da hatıralarına saygıdan ellerinde bulunan eşyalardan ayrılmak istemiyorlar. Burada bulunan her objenin bir hatırası var. Küçücük bir saat bile bir sürü olaya şahitlik etmiş olabiliyor.”
“ÇANAKKALE YAĞINDA KAVRULUYOR”
Çanakkale’de şehrin nüfusuna bağlı olarak koleksiyoncu sayısının az olduğunu belirten Gençol bu durumu şöyle yorumluyor: “Bizde ilgi genel olarak yerli ve yabancı turistlere bağlı. Onların sayısı da olması gerekenden az. Aslında böyle güzel bir şehir ekonomik olarak daha çok kalkınmalıdır. Çanakkale, aydın ve okumuş insanların bulunduğu bir kent olarak tanınıyor fakat kentte ona uygun bir gelişme yok. İnsanlar ilgi gösteriyor. Meraklısı gelip arıyor. Çanakkale ekonomik açıdan iyi görünse de pek öyle değil. Çanakkaleli kendi yağında kavruluyor. İnsanlar biraz sinmiş, ne yara ne sere dokunur vaziyette. Bu durumda böyle şeylere ayrılan zaman ve bütçe de 120 bin nüfusluk bir şehir için normal.”

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech