Kanserle mücadele ederken doğru beslenin
Dünyada hayati kayıp nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı alan kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkıyor. Ağır bir tedavi süreci gerektiren kanser hastalığında dengeli ve sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Kuran kanserle mücadelede doğru beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.
“BİR KANSER HASTASININ YEMEK TABAĞINDA NELER OLMALIDIR”
“Kanserde bireyler antioksidan yönünden zengin beslenmelidir. Yani E ve C vitamininden zengin beslenmelidir. Kanserde en sık kullanılan süt ürünlerinden biri kefirdir ancak kefirin doktora danışılıp kullanılması gerekir. Kefirde hücrelerin çoğalmasını sağlar. Her kanser türüne kefir iyi gelmeyebilir. Hasta doktoruna danıştıktan sonra günde bir bardak kefir tüketebilirler. Kanser hastaları kullandıkları ilaçlar sebebi ile mide bulantısı ve ishal ile de karşı karşıya kalır. Kefirin probiyotik etkisi olur, bağırsaklara iyi gelir. Kanser hastaları kullandıkları ilaçlar nedeniyle, iştah kapanması, mide bulantısı gibi sorunlar yaşar. Mide bulantıları için az az ve sık yemen yenmelidir. Yoğurtlarına zencefil rendeleyebilirler. Limonlu zencefilli su içebilirler. Bir kanser hastası için bir tabak oluşturursak tabaklarının genellikle koyu kırmızı, koyu yeşil ve mor renkli besinlerle dolu olması gerekir. Patlıcan, mor lahana, brokoli, kaypa biber ve domatesten zengin beslenmeleri gerekiyor. Özellikle domatesin içinde likopen denen madde kanserin baş savaşçısıdır. Kanser hastaları alerjen besinler ve tropikal meyvelerden uzak durması gerekir. Çünkü bağışıklık sistemleri çabuk yıkılır.”
“MANGALDAN UZAK DURUN”
“Kanserli bireylerin vücutları asidiktir. Bunu bazik hale çevirmek için İngiliz karbonatlı su kullanabilirler. Bir buçuk litre suya bir silme kaşığı İngiliz karbonatı koyarak tüketebilirler. Asidik besinlerden ve kesinlikle sigara ve alkolden kaçınmaları gerekir. Prostat, Meme ve Rahim kanseri olan bireyler keten tohumu ve soyalı ürünler tüketirken sınırlı davranmalıdır. Normalde keten tohumu ve soya omega üç açısından zengindir, kiloyu dengeler, hafızayı geliştirir. Tarçın yabancı ürünleri vücuttan temizler. Kafein, yeşil çay önemli bir antioksidanlardandır. Günlük bir fincan olarak tüketilebilir. Kanser hastaları kapya biber, domates, tere, roka, maydanoz, semizotu gibi gıdaları tüketmelidir. Bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde çörek otu kullanılabilir. Kanser hastaları mangaldan kesinlikle uzak durmalıdır. Yemek pişirirken de suyla pişirip, ocağın altını kapattıktan sonra yemeğe yağ koymalıdır. Çünkü yanık yağ da kanserojen madde açığa çıkar. Sebzeler biraz çiğ kalsa faydalı olabilir. Ama lösemi tedavisi sırasında çiğ sebze ve meyve kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü lösemide enfeksiyonların önemi büyüktür.”
Dilek Akşen