Çanakkaleli İşadamlarından Referandum Değerlendirmesi
Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından referandum değerlendirmesi yapıldı.
Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili Anayasa Referandumu” sürecine ilişkin açıklama yaparak, güçlü demokratik değerlere ve ekonomi için odaklanma zamanı geldiğini söyledi.
ÇASİAD tarafından referandumun ertesi günü yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “17 Nisan 2017/Çanakkale – Referandumlar, tüm dünyada demokrasi kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Milli iradenin demokratik bir olgunluk içinde verdiği oyun rengine güveniyoruz. Türk halkını refah, barış ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir toplumsal düzen beklemektedir. Bu toplumsal düzenin demokratik hukuk devleti ve dışa açık piyasa ekonomisi kuralları altında işlerlik kazanacağı bir gerçektir. Referandum sürecinin tamamlanmasıyla artık güçlü demokratik değerler ve ekonomiye odaklanma zamanı gelmiştir.
Ekonomik teşviklerin, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, üretim ve ihracatın artırılmasını amaçlayan Kredi Garanti Fonu’nun bütçe disiplini gözetilerek etkinliğinin sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, yerli üretimin desteklenmesi, nitelikli iş gücünün geliştirilmesi, teknoloji ve Ar-Ge odaklı politikaların izlenmesi gibi hayata geçirilecek ekonomik ve yapısal reformlar da sürdürülebilir büyümenin anahtarıdır. 11’inci 5 Yıllık Kalkınma Planı’nın bu reformları kapsayacağı beklentisi içerisindeyiz.
Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında AB üyeliği hedefi önemli bir çıpa işlevi görmektedir. AB’ye uyum reformlarını sadece üyelik sürecinin gereği için değil Ülkemizin güçlü, çağdaş demokratik değerlere ulaşması için destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sadece içeride değil, dışarıda da uzlaşma kültürü ve diplomasi dilinin ağırlık kazanması için siyasi partilerimiz başta olmak üzere iş dünyası örgütleri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, kanaat önderleri ve toplum kesimlerinin ortak bir gelecek paydasında birleşmesi gücümüze güç katacaktır.
Gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasi kültürüne ihtiyacımız vardır. Gelişmiş demokrasilerin birleştirici unsuru ise kapsayıcı ve bütünleştirici bir anayasadır. 21. yy Türk toplumunun ihtiyaçlarına cevap verecek yeni anayasanın; özgürlüklerin önünü açacak, toplumu birleştirecek şekilde, ortak akıl ve uzlaşıyla hazırlanması önemlidir. Ülkemiz, 21. yy’ın Dünyasına yakışır yeni ve sivil bir anayasayı hak etmektedir. 80 milyon olarak enerjimizi, geleceğimizi ilgilendiren konulara odaklamalı ve var gücümüzle ülkemizin kalkınması için seferber olmalıyız.
MÜSİAD “MİLLET GELECEĞİNE SAHİP ÇIKTI!”
Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişi sağlayan Anayasa Referandumunun sonucuna ilişkin yazılı bir açıklama yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Çanakkale Şube Başkanı Ali Osman Yıldız, “Millet Geleceğine Sahip Çıktı!” dedi.
Daha güçlü bir Türkiye için milletin üzerine düşeni yaptığını ve sandıkta kararını açıkladığını belirten Yıldız; “Milletimiz vatandaşlık görevini yaparak sandığa gitti ve ülkesi için en doğru olduğuna inandığı şekilde oyunu kullandı. Sandıktan hangi karar çıkarsa çıksın, bunun milletimizin kararı olacağını vurgulamıştık. Dolayısıyla; yenen veya yenilen, kazanan veya kaybeden yok. Bu kararın tek kazananı milletimizdir. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve istikrar ve güven için sistem değişikliğine ‘Evet’ dedi. Milletin kararına saygı duyuyor ve teşekkür ediyoruz.
Bu referandumda da, kayda değer herhangi bir olayın yaşanmaması, referanduma katılım oranının çok yüksek bir oranda gerçekleşmesi, ülkemiz adına, önemli kazanımlarımızdandır.
Önümüzde, Uyum Yasaları, AB öncelikli olmak üzere Uluslararası İlişkiler, Kamu Personel Reformu, Seçim ve Siyasi Partiler yasası gibi önemli gündem maddeleri var. Ekonomi, en önemli gündem maddelerimizden olmaya devam edecek.
Bugünden sonra, İşlerimize daha fazla odaklanacağız. Üretmeye ve güçlenmeye koşar adımlarla devam etmek en önemli önceliğimiz. Milletimizin kararı ülkemize hayırlı olsun. MÜSİAD olarak, Türkiye’nin geleceğinin oylandığı bu referandumu konuşmak için, 28 Şubat’tan 8 Nisan’a kadar yaklaşık 30 ilimizde ‘Gelecek Senin, Sahip Çık’ toplantıları gerçekleştirdik. Bu toplantılarda, Anayasa maddelerinin detaylarına veya günlük siyasi tartışmalara girmeden, değişikliğinin anlamını iş dünyasının bakış açısıyla anlattık. Geldiğimiz noktada, Türkiye’nin artık belirsizlikle, siyasette vesayetle, toplumda düşmanlıkla, ekonomide gerilemeyle, hukukta adaletsizlikle ve uluslararası kamuoyunda itibarsızlığa neden olan darbelerle, muhtıralarla ve müdahalelerle kaybedecek zamanının olmadığını, köklü çözümlere ihtiyacımız olduğunu hatırlattık. Milletimizin kararı bu beklentilerimizi doğrulamıştır.” Haber Merkezi