Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkale’de 680 Kişi Sınır Dışı Edildi

Çanakkale’de 680 Kişi Sınır

Çanakkale’de 680 Kişi Sınır Dışı Edildi

Çanakkale İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Elgörmüş, Çanakkale’deki göçmenler ve kaçakların son durumunu gazetemize yorumladı.

Türkiye’nin en çok göç alan illerinden olan Çanakkale aynı zamanda göçmenler için geçiş yolu olma özelliğini de taşıyor. Çanakkale İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Elgörmüş; gündemi meşgul eden Suriyeliler dışında ise Afganistan, Irak,  İran gibi ülkelerden de Çanakkale’nin göç aldığını ifade ederek; “Terör, din, toplumsal ve siyasi faktörler, daha konforlu ve güvenli yaşam kurma hayalleri insanları kaçmaya itiyor. Bu insanlar tüm ülkelerde olduğu gibi uluslararası mevzuata göre korunuyorlar.  Ülkemiz için de durum böyle. Üçüncü bir ülkeye gidene veya yurtlarına dönene kadar bizde kalıyorlar. Herhangi bir süre söz konusu değil ancak mülakatlar var. Mülakatlarda mevzuatımıza uygun durumda olmayanlar ile yalan söylediğini tespit ettiklerimiz ülkelerine geri gönderiliyor.” diye konuştu.
“Çanakkale’nin kaçak göçmenlerin barınağı olmasına müsaade etmiyoruz”
Çanakkale’nin kaçak ve düzensiz göçmenlerin barınağı gibi görülmesine müsaade etmediklerini belirten Elgörmüş sözlerine şöyle devam etti:

“Sayın Valimizin emir ve talimatları doğrultusunda, genel kolluk güçlerimiz ile yoğun bir işbirliği içinde düzensiz göç ile mücadele etmekteyiz. Sahil Güvenlik Grup Komutanlığımız, İl Jandarma Alay Komutanlığımız, İl Emniyet Müdürlüğümüz sağ olsunlar bu meseleye oldukça dikkatli ve hassas bakıyorlar. Geçen yıl 680 kişi sınır dışı edildi. Sınır dışı edilme durumu Suriyeliler için geçerli değil. 680 kişi ise önemli sayılabilecek bir rakam. 2017 yılı itibariyle bu sayı 100’ü geçti. Çemberi her geçen gün daraltıyoruz. Düzensiz ve kaçakların göçmenlerin durumlarını yasal hale getirmesini istiyoruz. Yapımızı güçlendirdik. Ayvacık’ta artık bu konuyla ilgilenen yeni bir binamız var 2015’ten beri oradan çalışmalar yürütülüyor.  O günden bu yana bu konu da daha iyi bir konuma geldi.”


“ÇANAKKALE YERLİSİNİN BAKIŞ AÇISI ÖNEMLİ”

Yardım duygularıyla kaçakçılığın bazen birbirine karıştığını söyleyen Elgörmüş; “Çanakkale yerlisi kaçaklara yardım edeyim derken, tam anlamı ile kim olduğunu bilmediği kimselere lojistik destek sağlıyor. Bu durum yasalarımıza muhalefet olup ağır cezaları olanda bir husustur. Akabinde yabancılar imkân bulduklarında Avrupa’ya kaçmaya çalışıyor maalesef. Bu kontrolsüz durum insanların ölümüne sebebiyet veriyor. Özellikle 2015 yılında çok ciddi kazalar ve kayıplar söz konusu. Bir dönem gözetmenlik yapanlar, bot- can yeleği satanlar çok fazlaydı. Genel kolluk birimlerimizin gayretli çalışmaları ile bu yolla haksız kazanç elde edenler adalet karşısına çıkarıldı. Şu an için durum iyi. Özellikle düzensiz göçmenler için Çanakkale’mizde ciddi önlemler alıyoruz ve karşı kıyı Midilli’de de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak görev başındayız.”  şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech