Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayramiç’te Geçmişin İzleri

Bayramiç’te Geçmişin İzleri Modern

Bayramiç’te Geçmişin İzleri

Modern hayat gelişimini hızla sürdürürken geçmiş de bir yandan teknolojiye meydan okuyarak yaşamaya devam ediyor.

İlerleyen teknolojiyle birlikte hayatımızın her alanı değişmiş durumda. Kullanılan kelimelerden alet edevata kadar her şeyin yerini yenisi aldı.
Barınma ihtiyacından doğan evlerimizin yapısında Neolitik Dönem’den itibaren kullanılan taş, kerpiç ve ahşap bugün yerini beton, tuğla ve demire bıraktı. Artık yeni yapılan bu formdaki evlerin dışında eski tip mimariye rastlamak çok nadir bir durum haline geldi. Ancak bazı kırsal bölgelerde hâlâ çok fazla tahrip olmamış mimariyi izlemek mümkün.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi de bu yerlerden biri. Bayramiç’in Çırpılar köyünde 1900’lü yılların ilk yarısına ait ahşap, kerpiç ve taşın aynı anda kullanıldığı evlere rastlamak mümkün. Bölgede aynı zamanda uzun yıllar boyunca kullanılan ve yerini modern makinelere bırakan karasabana da rastlayabilirsiniz.
Hâlâ varlığını sürdüren fakat çoğu zaman yanından geçip gittiğimiz bu tarihi değerler, geçmişte yaşayan ve günümüzde yaşamaya devam eden toplumlar arasında bağ kurarak insanlık tarihine ışık tutan etnoarkeolojinin çalışma alanı içerisinde yer almaktadır. Arkeoloji’ye yardımcı olan bilim dallarından etnoarkeolojinin inceleme alanında yer alan bu yapı ve aletler aslında geçmişin izlerini anlamlandırmak adına büyük önem taşımaktadır.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech