Masrafı kısıtlasa Devlet Refaha çıkardı Millet
Referanduma sayılı günler kaldı. Çanakkaleli esnaf ve vatandaşlara referandum sonrası ekonomik olarak nasıl bir beklenti içerisinde olduklarını sorduk. Bazı vatandaşlar, çıkacak sonuca göre değişiklik olacağını belirtirken, genel kanaat ise referandum sonrasının ekonomiye hiçbir etkisinin olmayacağı yönünde… Genel kanı ise referandum, seçim gibi dönemlerde yapılan harcamaların lüzumsuz olduğu ve ekonomiye zarar olduğu yönünde oldu.
Ekonominin gittikçe kötüye gittiğini ifade eden vatandaşlar, referandum sonrası da umutsuz. Vatandaşlar, genel olarak çıkan sonuç ne olursa olsun ekonomiye bir etkisinin olmayacağını ifade etti. Nasıl düzelebilir sorusuna ise referanduma gidip harcama yapmak yerine bu harcamaların istihdam yatırımı olarak kullanılmasını dahi katkısı olabileceğini belirtti.
Gazetemize konuşan vatandaşlar şunları söyledi;
Ramazan Obalı “Ben kahveciyim, son yıllarda kahveler kapanıyor. İnsanlar kahvehaneye bile gelmez oldu. Referandum sonrasında da bir beklentim yok. Düzeleceğine inanmıyorum. Zaten evet çıkarsa daha da kötü olacağını düşünüyorum. Ancak ne çıkarsa çıksın bu ekonomi uzun süre düzelmez. Beklentim yok.”
“SONUCA GÖRE TAHMİN YÜRÜTMEK ZOR”
Ömer Faruk Karataş “Son dönemde baya bir düşüş var. Üç ay öncesi ile sonrasında çok fark var. Baştaki parti alırsa belki bir şeyler olur ancak hayır çıkarsa ne olacağı belli değil. Ben bir tahmin yürütemiyorum. İyi değil, durum kötü aynı şekilde devam ederse bir şey fark etmez diye düşünüyorum. Olması ya da olmamsının ekonomiye ne gibi bir faydası olacak bilemem.”
“REFERANDUM SONRASI HİÇBİR GELİŞME OLMAZ”
Cengiz Uygun “Ülkenin ne olacağı ya da neye gideceğini referandumda hangi karar çıkarsa nasıl bir durum olacağını kimse göremiyor. Borsa yükseliyor. Dolar, altın yükseliyor ne olacağı belli değil. Zaten ekonomide bir bozukluk var. Kazandığımız paralar harcamalara yetmiyor. Sabah kahvaltılık alsak ki en ucuz peynir, salça, zeytin al elli lira para veriyorsun. Referandum sonrasında da hiçbir şey olmaz. Bu rejimle alakalı bir seçim, aynı Cumhurbaşkanı, Başbakan görevine devam edecek. Bir şey değişmeyecek. Şu anda KOSGEB kredisi vereceğiz diyorlar borcu olan insanlara çıkmıyor. Hükümetin dedikleri olmuyor. Yardım diyorlar ipotek istiyorlar. Nasıl olacak? Bize verilmiyor. Verseler borcumuz ödesek daha farklı olur.”
“YAPILAN MASRAF İLE 300 TANE OKUL YAPILIRDI”
Resul Över “Şu ana kadar kötüye gidiyordu Referandumdan sonrada hiçbir şey olmaz. Eski hamam eski tas. Hayır da olsa aynı, Evet de olsa aynı gidecek. Evet olursa bir şeyler daha fazla kısıtlanacak. Ben Bayramiç’teyim dede mirası mecbur çalışıyoruz. Ekonomi referandumdan sonra değişmez. Nasıl değişir bilemem. Ancak bu referanduma yapılan masraf ile Türkiye’de belki 300 tane okul yapılır. Bu yapılan masrafları kısıtlasa devlet refaha çıkar millet. Ben böyle düşünüyorum. Bayramiç’te şeker, lokum, çiçekler koymuş bu masrafların yerine iş sahası açsalar işte o zaman ekonomi düzelir.”
“EKONOMİ KÖTÜ REFERANDUM MASRAF”
Adnan Yağcı; “Ben hiçbir şekilde düzeleceğine inanmıyorum. Ekonominin düzelmesi için öncelikle sosyal devlet geliştirilmeli. Şu anda ise her şey özelleştirildi. Buna yapılan masrafları da eklersek gittikçe kötüye gidiyor. Alım gücü diplere düşüyor. Referandum da insanları daha temkinli yaptı güvensiz ve istikrarsız bir gidiş var. Referandumdan sonrada hiçbir şey değişmez.” Eren Aşnaz