Doğaya Saygıda Son Nokta (!)
Küçük şehirlerde yaşayan insanlar, bazı temel ihtiyaçlarını doğadan karşılamaya devam ediyor. Her yerde olduğu gibi birçok mekânın ziyaretçileri çevre temizliğine özen göstermiyor. Balaban Dinlenme Tesisleri de bu duyarsızlıktan nasibini alıyor.
Çeşmelere yakın yerlerde yaşayan Çanakkale halkı ihtiyaçları olan suyu şişelere doldurarak evlerinde kullanıyor. Bu şekilde hem temel ihtiyaç olan su için para ödemekten kurtuluyor hem de gereksiz su kullanımının önüne geçiliyor.
Çanakkale Çan yolu üzerinde bulunan Balaban Dinlenme Tesisleri önünde bulunan çeşme de yöre halkının uğrak noktalarından birisi… Balaban Dinlenme Tesisleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında İran Şahı ile uğrayıp, Ahmet Balaban’ın kahvesini içmesi özelliği ile de yöre halkı için oldukça önemli. Vatandaşlar araçları ile gelip, bu tesisin önünde bulunan ve 1931 senesinde yapılan bu çeşmeden su ihtiyaçlarını karşılıyor.
Ancak çeşmenin ve yörenin ziyaretçileri çevre temizliğine yeteri kadar özen göstermiyor. Doğanın nimetlerinden faydalanan insanlar, doğaya gerekli saygı duymuyor. Üstelik çeşme üzerine yazılan bir yazı ile kendilerini uyarmaktan geri de kalmıyor. Etrafı çöplerle dolu çeşmenin yanında bulunan iki çöp konteynırı, ağzına kadar dolmuş bir halde…
Geçtiğimiz günlerde Kirazlı Maden işletmesinin merkezinde yer alan Balaban Tepesi’nde duyarlılık etkinliği yapan çevreciler, vatandaşlara doğayı koruma çağrısında bulunmuşlardı.
Dilek Akşen