Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türbeden gelen mutluluk

Türbeden gelen mutluluk 10

Türbeden gelen mutluluk

10 yaşından beri Kilitbahir köyünde, Câhidi Sultan Türbesi’nin türbedarı olan bir kadındır Nezahat Gezen…  Kendi rızası ile türbenin temizliğini yapıyor, ziyaretçileri karşılıyor. Korkuyor musun burada diye sorduk; “Onlar benim dert ortağım” dedi.

Câhidî Ahmed Efendi, XVII. yüzyılın önemli mutasavvıflarından biridir. Aslen Edirnelidir. Rumelili bir ailenin çocuğu olup babasının ismi Muhammed’dir. Gerçek adı Ahmed’dir, Câhidî ise mahlasıdır. Padişah IV. Mehmed’in Câhidî’yi rüyasında görmesi üzerine, Çanakkale’nin Kilitbahir beldesine gelerek kendisini ziyaret eder. Padişah, bu ziyaret sırasında maddi ikramları kabul etmeyen Câhidî’yi “Sultan” unvanı ile manen taltif eder. Böylece halk arasında “Câhidî Sultan” şeklinde meşhur olmuştur. Ahmed Câhidi Efendinin Divan ve Kitabu’n-Nasiha adlı iki eseri Osmanlıca yazma halinde İstanbul Süleymaniye Kütüphanesinde bulunmaktadır.

Türbedar Nezahat Gezen şöyle anlatıyor türbenin hikâyesini:

“Câhidi-i Sultan Hazretleri rivayete göre denizin üstünden pöstekisi ile Çanakkale’ye geçermiş. Köyümüzdeki camiinin yapımı için çiviye ihtiyaç olmuş.  Hanımı kendisinden daha veli bir zatmış. Eşine gidemeyeceğini söylemiş. İskeleden karşıya geçmek istediğinde kayıkçılar kendisinden para istemişler. O da çok fakir bir kimse imiş. Sessizce evine geri dönmüş, hanımı ile konuşmuş. Hanımı ondan ermiş olduğu için gidemeyeceğini biliyordum, üzülme, pöstekini denize at, geç karşıya demiş. Öylece geçmiş mübarek karşıya…”

Yıllardır türbede her türlü hizmeti yapan Gezen, mutlu olduğunu ifade ederek; “On yaşımdan beri buradayım. 32 sene kayınvalidem buranın türbedarı idi. Ben de ona yardım ederdim. 6 sene önce kendisi vefat etti. Ben şimdi buradayım. Ben her gün geliyorum mübareklerin yanına.  Bu mübareklere hizmet ediyorum. Mübareklerimle çok mutluyum. Korkuyor musun diye soruyorlar. İçerde yatıp, uyuyorum, onlarla dertleşiyorum. Kimsenin bilmediği sırlarımı onlara anlatıyorum. Onlar beni dinliyor, duyuyor. Ölüden korkma, diriden kork demişler…  Onların yüzü suyu hürmetine Rabbim bizi bırakmıyor… Yaz geldi ziyaretçilerimiz artacak ama hiç boş kaldığını bilmiyorum burasının.”

Dilek Akşen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech