Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yazılı bir farkındalık açıklaması yapılarak, “Unutmayın Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır”  denildi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Kanser, ölüm nedenleri arasında dünyada birinci sırada ve  ülkemizde ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.

Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser için Ülkemizde ki en son resmi rakamlar değerlendirildiğinde bir yıl içerisinde yaklaşık 97 bin erkek ve 62 bin kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde bir günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığı söylenebilir.  Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır.

Kanserde risk faktörleri;

   1-Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır.

   2- Çevresel Risk Faktörleri: Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigara dumanına maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir.

  3- Genetik Risk Faktörleri: Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir.

  4- Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara kullanmak, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Bir toplumda kanserden ölümlerin azaltılabilmesi için; kanser oluşumuna yol açan engellenebilir risk faktörlerinden uzak durulması ve kanserin erken evrede teşhis edilmesi gereklidir. Kanser taraması yapılabilen ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı kanseri, hem erkek hem de kadınlarda ise bağırsak kanseri gelmektedir. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yaptırılacak kanser taramalarıyla (muayene ve tetkiklerle) meme, rahimağzı ve bağırsak kanserleri erken dönemde teşhis edilmektedir.

 ÜCRETSİZ TARAMA TESTLERİ

Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında; İl Merkezi ve Çan İlçesinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), tüm Aile Sağlığı ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde  ve  Kasım 2016 tarihinden itibaren İlimizde hizmet vermeye başlayan  Mobil Kanser Tarama  Aracımızda da  30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV Testi  ile serviks (rahim ağzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri ve  50-70 yaş  arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G. K) testi ile Kolorektal (bağırsak) kanseri taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 1-7 Nisan Kanser Haftası ve tüm yıl boyunca okullarda, halkın yoğun olduğu yerlerde, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımızda kanserden korunma ve erken teşhise yönelik eğitim çalışmalarımız devam edecektir.

  Halkımızı kanser  taramalarını  yaptırmak için KETEM’lere, Aile  Sağlığı  Merkezlerine ve Mobil Kanser Tarama  Aracımıza bekliyoruz.” denildi.  Haber Merkezi

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech