Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Edirne peyniri bitti Sıra Ezine Peyniri’nde

Edirne peyniri bitti Sıra Ezine

Edirne peyniri bitti Sıra Ezine Peyniri’nde

Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, gazetemize yaptığı açıklamada inek sütü fiyatlarının yükselmesine rağmen keçi sütü fiyatlarının değişmediğini belirtti.

İki sene öncesinde 1.80 TL olan keçi sütünün şu anda 1.50 TL olduğunu belirten Savran, girdilere bakıldığında üreticinin işin içinden çıkmasının mümkün olmadığını açıkladı. Keçi yetiştiriciliği bittiği için Edirne Peyniri’nin bittiğini hatırlatan Savran, aynı durumun Ezine Peyniri için de geçerli olduğunu söyledi. Üreticinin hayvanlarını satmayı düşündüğü için sürekli telefon ettiğini ifade eden Savran, bu durumun önüne geçilemez ise üreticinin şehirde işsizlik ile yaşayacağını açıkladı. 

Savran, hayvan üreticilerinin sorunları ile ilgili şunları söyledi;

“Mandıracılar Keçi sütünü 1.5 TL’den bağlamışlar, anlaşmışlar. Piyasada 1.85 TL’den de alan mandıracılarda var.  Geçen senenin fiyatlarına göre yine aynı duruma tekabül ediyor. İnek sütü 1.21 TL’ye çıktı. Normalde keçi sütünü nasıl yapıyoruz? Bir parite tutturuyorlar. 1 TL İnek sütü ise, keçi sütü 1.5, koyunda 2 TL gibi. 1.21’e göre neden bizim fiyatımız geçen seneki birimdi.”

“ÜRETİCİ İŞİN İÇİNDEN NASIL ÇIKACAK?”

“Bir soğuk süt davası var. Mandıracılar soğuk zincire girene biz 1.21 veriyoruz diyor. Burada da soğutulmuş süte bir prim veriliyordu. O primi içerisinde yazıyorlar. Aslında gene 1.15 TL gibi bir rakamda üreticiye süt parası ödenmiş oluyor. Türkiye’de Edirne peyniri diye bir şey vardı. Şu anda Edirne peyniri diye bir şey yok. Ezine peyniri var. Oradaki üreticiler küçükbaştan kaçtılar. Neden? Para kazanamaz hale geldiler. Şimdi bizi de bu hale sokarlarsa iki sene öncesinde keçi sütü 1.80 TL idi, şu anda 1.50’de. Yem fiyatlara, diğer girdilere, işçilik fiyatlarına bak. Bu üretici bu işin içinden nasıl çıkacak.”

“SANAYİCİLERE SÖYLÜYORUZ”

“Sanayicilerimize her toplantıda söylüyorum, ‘yapmayın ayağınıza sıkıyorsunuz’ diyorum. Bunun sonunda sizde mandıralarınızı kapatacaksınız. Biz onlara hammadde üretmez isek onlar ne üretecekler. Hammaddesi olmayan bir ürünü üretemezsiniz. O zaman hepsi inek peynircisi olur. O zaman da bunun adı Ezine Peyniri falan olmaz.”

“BU İŞLEYİŞ İLE BU İŞ YÜRÜMEZ”

“Her yerde Çalıştay yapacağız deniliyor. Toplantılarda Ezine Peyniri markamızdır, değerimizdir deniliyor. Ancak daha sonra üreticiye, ‘biz Ezine Peyniri’ni satamıyoruz diye fiyatları geri çekiyorlar’. Böyle bir şey olmaz. Market fiyatlarında Ezine Peyniri’nin fiyatlarının düştüğünü duydunuz mu? Çok büyük para kazanıyorlar demiyorum. Marketlerdeki perakende fiyatları belli. Onların toptan sattıkları fiyatlarda çok makul bir şey değil ama bu işleyiş ile bu işi yürütemeyiz.”

“İNSANLAR BU İŞLERİ YAPMAZ İSE NE YAPACAK?”

“Üretici her gün bana telefon ediyor, ‘hayvanlarımızı satacağız’ diyor. Et fiyatları bu halde giderse düşmeye başlar. Neden? Çünkü biz hepimiz hayvanlarımızı kestireceğiz. 2010’daki duruma tekrar geri dönmüş oluruz. Bütün hayvanlar bu gidişler kesilir. Tekrar ‘dişi hayvanlar kesilemez’ diye bir genelge çıkar diye… Yeniden başladığımız yere geri döneriz. Artık bu işe doğru, stabil bir program yapmamız lazım. Hem insanları kırsalda tutalım, şehirlere göç etmesinler diyoruz. Daha sonra en düşük gelirli, sermayesi kıt ola üreticiler olan hayvancılara ‘bu hayvancılığı yapma’ diyoruz. Bu adam hayvanı satarsa ne yapacak? Birçoğunun başka bildiği bir şeyi yok. Şehre gitse ne yapar? Şehirde bir şey yapamaz zaten. Şehirde istihdam mı var? Şu anda işsizlik rakamları yüzde 12 küsurlerde…  Biz bu insanları bu işleri de yapmaktan alıkoyarsak ne yapacağız?”

Eren Aşnaz

 

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech