Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Berkit “Üçlü soygun”

Berkit “Üçlü soygun” Muayene-Sigorta-Benzin

Berkit “Üçlü soygun”

Muayene-Sigorta-Benzin

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, özel araç muayenelerine yapılan zamlar ile Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarının yüksekliğini ve akaryakıta gelen yüksek zamları ‘üçlü soygun’ olarak değerlendirdi. Zamlar sonucunda vatandaşın nefes alamaz hale getirildiğini açıklayan Berkit, konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulundu.

Başkan Berkit, “İnsanın ‘ey yetkililer, siz denizdeki tekneye ÖTV’siz mazot veriyorsunuz da bu ülkenin kalkınmasına katkı sunan üreticilere, köylülere neden vergisiz mazot vermiyorsunuz’ diyesi geliyor.” ifadelerine yer verdi.

TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, gelen zamlardan vatandaşın artık nefes alamaz hale getirildiğini belirtti. Berkit ilk olarak 15-20 yıl önce varili 120 dolar olan akaryakıtın şu anda 50 dolar olmasına rağmen dünyadaki en pahalı akaryakıtın Türkiye’de kullanıldığını söyledi. Lüks teknelere ÖTV’siz mazot verilirken üreticiye ve köylüye neden verilmediğini soran Berkit, birkaç yıl sonra üretim yapacak insan bulunamayacağını ifade etti. Araç muayene istasyonlarının ve  sigorta firmalarının yüzde yüze yakınının yabancı şirketlerin elinde olduğunu açıklayan Berkit, bu firmaların istedikleri doğrultuda zam yapabildiklerinin altını çizdi.

Son günlerde artan zamlar ile ilgili vatandaşın nefes alamaz hale getirildiğini ifade eden Berkit; “Ticari olmaya araçların iki yılda bir zorunlu muayene istasyonları var. Herkesin bildiği gibi bu istasyonlar yurt dışı bağlantılı. Almanların elinde. Teknik olarak iyi olabilir ancak Ülkemizin insanlarının da bu tür kuruluşları yönetebilir nitelikte olduklarına inanıyorum. Serbest piyasa uygulanıyor. Bu uygulamada rekabetin olması lazım. Ancak araç muayene istasyonlarında rekabet yok. Sadece tek fiyat var. İki yıl önce yaptırdığınız muayenenin iki katı kadar muayene ücreti alınıyor. Bu gerçekten bir soygun. Biz tüketiciler, paranın devletimizde kalmasından mutlu olurduk. Ancak şu anda o mutluluk ile yaşayamıyoruz” diye konuştu.

“SİGORTA ŞİRKETLERİ YABANCI FİRMALARIN ELİNDE”

Sigorta şirketlerinin yabancı olduğunu ve istedikleri gibi zam yaptıklarını açıklayan Berkit; “Bu soygunun birinci bölümü, ikinci bölümü ise ‘Zorunlu Trafik Sigortaları’ her gün ilgili kişilerden bu sigortalarda fiyatları düşüreceklerini duyuyoruz. Ancak maalesef bunlar dedikodu. Bir iki kamu kuruluşu fiyatların çok düşük olduğunu söylüyor, fakat öyle bir şey yok. Sigorta şirketlerini araştırdığımızda yüzde 96’sı yabancı şirketlerin elinde. Bunlar kendi aralarında rekabet yapıyor gibiler anca bir üst fiyat belirlemişler ve bunun içerisinde dolaşıyorlar. Bu alanda da ciddi bir soygun var. Yetkili olan insanlar ise yalnızca bakıyorlar. Motosiklet dahi 3 Bin TL ise 700-800 TL Zorunlu Trafik Sigortası ödeniyor. Kabullenilecek gibi değil” şeklinde devam etti.

“LÜKS TEKNEYE ÖTV’SİZ MAZOT VAR, ÜRETİCİ VE ÇİFTÇİYE NEDEN YOK”

Son yapılan akaryakıt zamlarının üreticiyi bitireceğini belirten Berkit konu ile ilgili ise; “Üçüncü sıkıntı ise her alanda olduğu gibi dünyada akaryakıt fiyatlarında da birinciyiz. Ulusal basında gördüğümüz kadarı ile bu akşamdan itibaren akaryakıta ciddi zam yapılacağı söyleniyor. Hepimizin bildiği gibi dünyada petrol fiyatları düşüyor. Bundan 15-20 yıl önce varili 120 dolar olan ham petrolün bugünkü fiyatı ise 50 dolar civarında… 20 dolar iken 1 TL-80 Kuruşa satılan benzin ve mazotun bugün varili 50 dolara düşmesine rağmen Türkiye’de litre fiyatı 5.5 TL’ye çıktı. Bir ülkenin kalkınması için üretiminin olması lazım. İnsanın ‘ey yetkililer, siz denizdeki tekneye ÖTV’siz mazot veriyorsunuz da bu ülkenin kalkınmasına katkı sunan üreticilere, köylülere neden vergisiz mazot vermiyorsunuz’ diyesi geliyor. Gıda maddeleri çok pahalandı çünkü üretime teşvik yok.  Şimdilik ucuzluyor ancak bir kaç yıl sonra üretim yapacak kimse bulamayacağız. Afrika ülkeleri gibi açlıktan kırılacağız. Bu anlamda hükümetin üretim ile ilgili politikalarını yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz” diye konuştu. Eren Aşnaz

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech