Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Biga’nın Örnek Kadınları

Biga’nın Örnek Kadınları Biga

Biga’nın Örnek Kadınları

Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Ayfer Baykal, kuruluş hikayelerini ve o günden bugüne Biga’da değişenleri anlattı.

Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi başkanı Ayfer Baykal, 2005 yılından beri faaliyette olan kooperatiflerinin başarısını taban hareketi olmalarına bağlayarak sözlerine başladı. Baykal oluşum aşamasını ise şöyle anlattı: “Bigalı kadınlarla oturup ilk konuşmayı yaptığımızda hayatınızda neyin değişmesini istiyorsunuz sorusunu sorduk. Sorunun cevabında 3 önemli sorunla karşılaştık. İlki istihdamdı. İkinci öncelik çocukların eğitimlerinin önemsenmesi, üçüncü ise kadınların kişisel olarak geliştirilmesiydi. Bu kadınlarla birlikte bir yıl boyunca araştırıp toplantılara katıldık. Sonrasında 7 kurucu ortak ile birlikte kooperatifimizi kurduk. Amacımız Biga ve çevresindeki kadınları ve çocukları ekonomik yönden güçlendirme. Ama bizim amacımız yalnızca ekonomik değil. Kadınların ve çocukların sosyal ve kültürel yönden güçlenmeleri çok önemli. Bu alanda 12 yıldır çalışıyoruz.”

HEDEFİMİZ VASIF KAZANDIRMAK
Baykal; bir üretim atölyesi kurduklarını ve unlu mamul üretimi yaptıklarını belirterek; “Kadınlar olarak en iyi bildiğimiz işlerden başladık. Mantı, erişte, tarhana, kuskus gibi ürünleri üretiyoruz. Bir de kafeteryamız ve pazar yerinde bir satış noktamız var. Sıcak ve soğuk satış yapıyoruz. 3-6 yaş çocuk bakım merkezimiz var. Kadın eğitimlerini de çok önemsiyoruz. Çünkü ortaklarımız genellikle çok iyi eğitim alamamış vasıfsız kadınlardan oluşuyor. Yani onlara hem vasıf kazandırıp hem ekonomik anlamda güçlendirmek amaçlarımız arasında. Onların sosyal durumunu bir çıta olsun yukarıya taşıyarak biraz farkındalık yaratmak. O kadınların ayakta durmalarını sağlamak. İstanbul Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı ile iş birliği içerisindeyiz. Çünkü Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı kadın örgütlerine destek oluyor. Biz teknik ve eğitim desteğini onlardan alıyoruz. Bu anlamda yolumuzu aydınlatıyorlar.” şeklinde konuştu.

BAŞLANGIÇTA ROL MODEL YOKTU, ŞİMDİ BİZ OLDUK
Başlangıçta kendilerine bir örnek bulmakta zorlandıklarını ifade eden Baykal konuyu şöyle açıkladı: “Biz kooperatifimizi kurarken rol model olarak alabileceğimiz bir örnek yoktu. Sıfırdan başladık ve oldu. Şimdi ise bizi örnek olan birçok kooperatif var. Çok iyi bir rol model olduk Çanakkale’de bizden sonra kuruldu. Kooperatifçiliğin 7 ilkesinden en önemlisi bence dayanışma. Ortak emeğin görünür güç olması bir arada olmaktan geliyor. Diğer kooperatiflerle birlikte çalışmayı çok önemsiyoruz.  Birlikte çalışarak ulusal ve uluslararası çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Daha yeni bir süreç. Ancak hedefimiz belli. Kadının güçlü ve hak ettiği yerlerde olması. Kadını her alanda var edebilmek.”

ÇARŞI PAZARDA ARTIK DAHA ÇOK KADIN VAR
Kooperatiflerinin kurulum aşamasında Biga’nın durumundan bahseden Baykal; “Biz başladığımızda kadının çarşıda aynı yerden ikinci kez geçmesi bile bir sorundu. Pazara gitmesi bile bir sorundu. Pazarda kadın esnaf da yoktu. Kadınlar genelde evinde ev işi yapardı. Eğitim alamamış ekonomisi güçsüz bu kadınlar tarım işçisi değilse ne yapıyor evde temizlik ve çocuğa bakıyor, yani daha vasıfsız işler. Kooperatif olarak bu kadınlara vasıf kazandırmayı amaçlıyorduk.  Şimdi ise ön yargıların hepsi bitti. Çarşı esnafıyla lgili sayı da çok iyi.  Şimdi Biga’da pazarcı esnafın %50’si kadın Bu ön yargıların hepsi bitti. Birçok kadın üretir ve satar oldu. Bunlar bizim için çok önemli. Bir de bizimle vasıf kazanan bir eleman başka işler de bulur oldu. Örneğin huzurevleri, anaokulu gibi yelere aşçı olarak başlayanlar oldu.” diyerek sözlerine son verdi.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech