Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İçme sularımız yok olacak

İçme sularımız yok olacak

İçme sularımız yok olacak

Sendika ve odalar Çanakkale’de işletme ruhsatı alan madencilik firmalarının Çanakkale’nin tek su içme kaynağı olan Atik Hisar Barajı suyunun kirleteceği ve yok edeceği sebebi ile basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Çanakkale Şubesi’nde bir araya gelen sendika ve oda temsilcileri Atik Hisar Barajında maden şirketleri tarafından 3 ton suyun yok olacağı açıklamasında bulundu. ZMO Eski Şube Başkanı ve CHP`li İl Genel Meclisi Üyesi Hicri Nalbant tarafından yapılan açıklamada “Kirazlı işletmesi siyanürle altın işletmeye başlar ise, bir ton kayaç için üç ton suyumuz zehirlenerek yok edilecektir. Atikhisar baraj suyu başta olmak üzere yeraltı sularımız bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde kirletilecektir” dedi. Nalbant aynı zamanda tüm doğa severleri 2 Nisan’da gerçekleştirilecek protestoya çağırdı.

Atikhisar’ın Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan tek baraj olduğu vurgulayan Nalbant; “Lapseki Şahinli-Kocabaşlar işletmesi yalan beyanlarla başlangıçta madende kullanılacak suyu olmadığı halde geçici işletme ruhsatı almış bugünlerde de Lapseki Belediyesinin Lapseki Halkına ait olan içme, kullanma ve sulama suyunu belediyeden kiralayarak almış,  kesin ruhsat almak üzere son hazırlıklara başlamıştır. İlimizin tek ve önemli su kaynağı olan Atikhisar barajının su toplama havzasında yer alan Kirazlı işletmesi de geçici ruhsat almak üzere çalışmalara başlamıştır. Şahinli işletmesinde olduğu gibi Kirazlı işletmesinde de kullanılacak su yoktur.  Atikhisar barajı giderek nüfusu artan Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ile yöredeki tarım alanlarının sulama suyu ihtiyacını karşılayan tek kaynaktır” dedi.

“DOĞA YOK OALCAK”

Doğanın geri dönüşü olmayacak şekilde yok olacağını ifade eden Nalbant konuşmasına; “Kirazlı işletmesi siyanürle altın işletmeye başlar ise, bir ton kayaç için üç ton suyumuz zehirlenerek yok edilecektir. Atikhisar baraj suyu başta olmak üzere yeraltı sularımız bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde kirletilecektir. Kullanılan siyanürün bir bölümü havaya karışacağından havamız kirlenecek, işletme sahalarında çok sayıda ağaç kesilerek orman örtüsü yok edilecek, toprak erozyonu hızlanacak, Atikhisar barajı kısa sürede dolacak gelecekte şehirde yaşayan yüzbinlerce insanın yaşamı tehdit altına girecektir” şeklinde devam etti.

“DOĞASEVERLERİ BEKLİYORUZ”

Tüm doğa severlere tepki için çağrıda bulunan Nalbant; “Yine Çanakkale’de yaşayan, Atikhisar barajından su içen, bölgeden nefes alan, beslenen tüm doğa sever yurttaşlarımızı , yürüyüş gruplarını, kampçıları bu vahşete karşı göreve çağırıyor, bu amaçla 2 Nisan 2017 Pazar günü Kirazlı işletmesinin merkezinde bulunan Balaban Tepesinde yapılacak etkinliğe bekliyoruz”  dedi.

(Eren Aşnaz)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech