Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ağrı kesiciler öldürür mü?

Ağrı kesiciler öldürür mü?

Ağrı kesiciler öldürür mü?

İstatistiklere göre dünya üzerinde günde 40 kişi bağımlılık yapan ağrı kesiciler sebebi ile ölüyor. Bazı ağrı kesicilerin yan etkileri ile ciddi zararlar verdiği de ayrı bir nokta.  Çanakkale’de şu ana kadar böyle bir vakanın olup olmadığı bilinmese de, ağrı kesicilerin riskleri ile ilgili Cumhuriyet Eczanesi sahibi Ali Uyanık gazetemize konuştu.

Bütün ilaçları belirli bir şekilde yan etkisinin olabileceğini belirten Uyanık, ağrı kesici gibi ilaçların kullanım dozajının artması ile bağımlılık yapabileceğinin altını çizdi. Ağrı kesiciden ölme riskinin ise insanın kafasına tuğla düşerek ölmesinden daha az olduğunu açıklayan Uyanık,  artık tüm ilaçların Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından geçerek, Amerika’da ve Avrupa’da kullanımından sonra Türkiye’de ruhsatlandırıldığını söyledi. Yani Türkiye’de kullanılan ilaçların dünyada kabul görmüş ve sindirilmiş emin olunan ilaçlar olduğunu ifade etti.

Uyanık, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi;

Ağrı kesicilerin bağımlılık yapması ile ilgili olarak zaman içerisinde tolerans genişliyor diyebiliriz. Bir kimyasal madde orada bir etki yaratıyor. Bu etken madde zaman içerisinde normalleşiyor. Bu sefer dozu yükseltmek zorunda kalıyorsunuz. Basitleşiyor. Ağrı kesicilerin üzerinde çok büyük ölüm var diyemeyiz. İstatistiklere baksanız kafasına tuğla düşüp hayatını kaybeden insanların sayısı ile bence kıyaslanmaz. Çok detaylı bir durumdur. İlaçlar Türkiye’de ruhsatlandırılırken dünyadaki otorite olarak kabul edilen FDA tarafından Amerika’da, Avrupa’da kullanımı var mı? Bunlar ölçülüyor. Bunlardan sonra bu ilaçlar bizde ruhsatlandırılıyor.  Artık bu ilaçlar kabul görmüş ve sindirilmiştir yani eminiz. Yoksa belkiler ile ilerlemiyor. Ağrı kesiciler üzerinde ve genel anlamda ilaçlar üzerinde belli ciddi bağımlılık yapanlar reçete şartına, belirli hekimlerin ilaç yazma şartına tabidir.

“KRİTİK HASTALAR HEKİM KONTROLÜNDE İLAÇ ALIR”

“Ancak bir şeyler dolmuş ise, mesela kalp, tansiyon, şeker vs gibi birçok rahatsızlık var.Taşan damla olarak alınan bir ilaç bir şey yaratabilir mi? Diye düşünülebilir. Bu durumda da kritik hastalar mutlaka hekim kontrolünde, yönlendirme ve reçete ile ilaç alır.”

“TÜRKİYE YORGUN İNSANLAR BÜTÜNÜ”

“Evet ağrılıyız. Ancak ağrılarımızın sebebi içinde yaşadığımız zor hayat, bunalmış ve yorgun insanlar bütünü bu ülke insanı. Bundan da ekonomisi iyi değilse, gelecek kaygısı varsa, yaşadığından, oturduğundan, yediğinden, içtiğinden insanlar mutlu değilse, ağrılar bir hayli yüksek gelir ve buda bağımlılık yapabilir”

Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech