Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İlaç sıkıntısı tartışma konusu oldu

İlaç sıkıntısı tartışma konusu

İlaç sıkıntısı tartışma konusu oldu

Hastanelerin, hastane eczanesinde bulunması gereken bazı ilaçların bulunamaması, aciliyeti bulunan bazı hastalar için hayati önem taşıyor. Son olarak bir hasta yakını acil olarak kaldırılan hastası için ilaç bulamadığını ve ilacı başka illerden kargo ile temin etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Konu ile ilgili olarak Kepez Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Okhan Akdur ve Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata gazetemize açıklamada bulundu.

Bazı hastalar tarafından hastanelerde aciliyeti olan kimi ilaçların bulunmadığı ve başka illerden temin etmek zorunda kaldıkları iddia edildi. Son olarak komada olan bir hasta yakını aciliyeti olan ilaçlarını bulamadıkları ve çevre illerden gece saatlerinde zorunlu olarak temin ettiklerini ifade etti. Hasta yakınları bu gibi durumların başka hastalarda da yaşandığını belirtirken, her hastanın ilaç bulabilme ve imkân konusunda kendileri kadar şanslı olamayacağının altını çizdi. İlaç temini ile ilgili olarak Başhekim Akdur ve Eczacılar Odası Başkanı Karaata, gazetemize görüşlerini aktardı.

Başhekim Akdur, acil olan tüm ilaçların tümünü temin etmek zorunda olduklarını belirterek; “Bakanlığın bu konu ile ilgili kararları var. Ancak çok nadir olarak, yılda bir defa kullanılabilecek ya da çok pahalı ilaçları depolardan doğrudan temin yolu ile çekiyoruz.  Onların birim ya da depo müdürleri ile görüşüp kargoya verin diyoruz. İlaçlar bir gün sonra elimizde oluyor” dedi.

PİYASADA YOKSA DİĞER İLLERDEN TEMİN ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Piyasada ilaç olmaması durumunda diğer illerden temin ettiklerini açıklayan Prof.Dr. Okhan Akdur; “Hasta yakınlarının temin edemedikleri bir ilaç olursa doğrudan bana gelebilirler. Gereğini yaparız. Çok nadir kullanılan 28 Bin TL’lik bir ilaç için aradık ve elimizde olacak. Ancak hastanın mağduriyetini göz önüne alarak doğrudan zarar dahi olsa hastane yine temin ediyor. Kalemin ne olduğu belli ise ben doğrudan yardımı yaparım.  İlaç temini yönünde ise bir sıkıntımız yok. Çünkü Ocak ayı içerisinde hepsinin temini yapıldı ve depolarda bitirildi. Piyasada ilaç yoksa, biz buradan Adana’yı bile arıyoruz” şeklinde devam etti.

 “HASTANE LİSTESİNDE OLSA DA DEPODA OLMAYABİLİYOR”

Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata, bu tür sorunların yaşanabildiğini aktardı. Kendilerinin de depolarda olmamasından kaynaklı ilaç bulamama sıkıntısı yaşadığını ve başka yerlerden temin etmek zorunda kaldıklarını açıklayan Karaata; “Biz de bu tür sıkıntılar ile karşılaşıyoruz. Biz de bir ilacı İzmir’den bulduk ve getirttik. Bu durum ilaçların yurt dışından gelişine, depolarda olup olmamasına bağlı. Ancak bazı ilaçların bulunamamasını yüzde 3’ü geçmez diye tahmin ediyorum. Bulunamayan ilaçlar bundan bir ay önce daha fazla idi. Ancak fiyatlandırmadan sora bu sorun bir nebze kalktı. Birkaç kalem ilaçta sıkıntılar yaşanıyor. İlaçların birçoğu yurt dışından ithal geliyor. Tabii gümrük işlemlerinde, prosedürlerde, yazışmalarda problemler olabiliyor. Bu tip durumlardan kaynaklı sıkıntı olabiliyor. İlaç hastanenin ihalesinde vardır ancak firmada yoktur. Depoda olmayınca hastanenin de yapacak bir şeyi kalmıyor” dedi.

Eren Aşnaz

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech