Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçi Modern Tarımdan El Çekti

Çiftçi Modern Tarımdan El

Çiftçi Modern Tarımdan El Çekti

Çanakkale’de modern tarım aletleri satışları durma noktasına geldi. ÖTV ve KDV olmamasına rağmen özellikle 2017’ye girilmesi ile beraber satışların beklediklerinden çok daha fazla düştüğünü belirten esnaflar, “bu durum çiftçinin halini ortaya koyuyor” dedi.

Tarımsal ekipmanlarda ÖTV alınmazken, KDV ise yüzde 8 oranında olmasına rağmen çiftçi modern tarım aletlerine artık eskisi gibi rağbet etmiyor. Doların yükselmesi ile yüzde 20 civarında bir artış olduğunu belirten TARMAK LTD. ŞTİ. İşletmecisi Engin Eren, Ziraat Bankası ve Kooperatiflerin birçok kredi imkanı sağlamasına rağmen çiftçinin modern aletleri almaya gücü yetmediğini belirtti. Küçük araziler için satış olması zor olsa da büyük arazisi olan çiftçi için de durumun zorlaştığını belirten Eren; satışlar ise 15 Temmuz sonrası bütün piyasa gibi bizi de etkiledi. Zirai sulama, zirai grup ekipman, hepimiz etkilendik. Şu anda ise yeni yeni daha baskın bir vaziyette etkileniyoruz.” diye konuştu.

Eren, Çanakkale çiftçisinin durumunun son zamanlarda iç açıcı olmadığını belirterek, şunları söyledi;

“Tarımsal ekipmanlarda ve ürünlerin hepsinde ÖTV yok, KDV ise yüzde 8’dir. Bu tarımsal ekipmanların hepsi için geçerlidir. İmkânı olan çiftiler, parasal olarak karşılayabilen çiftçiler modern aletlere geçebiliyorlar. Tabi düşük olanlar eski tarz kullanıyor. Bugün en son model ekipmanları birçok çiftçi alma niyetinde… Ziraat Bankası’nın çok büyük desteği var. Tarım Kredi Kooperatiflerinden bağlantıları var. Bunun haricinde yağlı tohumlar olsun, birçok kooperatif tarzı kuruluşların kredi imkanı var. Bunlardan faydalanıyorlar.”


“OVA DÜZLEŞTİRMELERİ MODERN ALET TALEBİNİ ARTTIRDI”

“Bu söylediğim yenilikçi ekipmanlara, tabii ufak çiftçi yanaşmıyor. En az 100 dönüm ve üzeri olan çiftçiler ağırlıkta, genelde onlar alıyor. Bölgemizde bazı ova köylerimizde düzleme yapıldı. Araziler daha düzgün ve verimli hale getirilmesi için çalışma yapıldı. Özellikle mirastan dolayı arazilerde küçülmeler oluyordu. Daha büyük parseller halinde olması için Kumkale taraflarında düzleme adı altında ovadaki 5 parsel yeri olan, parça parça farklı yerlerde tarlası olanlar için toplu şekilde parsellemeye gidildi. Bir ovada irili ufaklı 3-5 tane arazin var. Ovanın belirli bir bölümünde tek parça halinde bütünleştirildi. Bunlar uzun süre önceydi. O zaman da yeni aletlere yönelim arttı.”

“DOLAR VE REFERANDUM ÇİFTÇİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

“Satışlar ise 15 Temmuz sonrası bütün piyasa gibi bizi de etkiledi. Zirai sulama, zirai grup ekipman, hepimiz etkilendik. Şu anda ise yeni yeni daha baskın bir vaziyette etkileniyoruz. Ekim, Kasım, Aralık aylarında bir nebze iyiydik. Ancak yeni yıla girdiğimizden beri 2017 Ocak ve Şubat ciddi manada düşük. Referanduma kadar böyle gider ancak ondan sonra umarız açılır diye düşünüyoruz. Doların yükselmesi bütün ekipmanları etkiledi. Hammadde olarak dışarıya bağımlıyız. Bu durumda doğal olarak da etkileniyoruz. Yani çiftçinin durumu çok iç açıcı değil. İster istemez fiyatlarımızda yüzde 20 civarında bir artış oldu. Bu da müşteriye yansıyor. Zaten işler kırık. Zam dediğimiz zaman soran basıp gidiyor. Şu dönem bayağı sıkıntılı açıkçası…” Eren Aşnaz

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech