Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çanakkaleli Chia ile Zayıflıyor

Çanakkaleli Chia ile Zayıflıyor

Çanakkaleli Chia ile Zayıflıyor

Güney Amerika’dan mutfağımıza kadar ulaşan ve birçok yönden faydası bilinen Chia tohumu, yaz ayları yaklaşırken zayıflamak isteyenlerin ilacı oldu. Aktarların verdiği bilgiye göre son birkaç aydır artış gösteren talebin, havalar ısındıkça daha da artması bekleniyor.

Güney Amerika’da yetişen ve bir tür adaçayı olan Latince ismiyle Salvia hispanica, dünyada ise Chia (Çiya) bitkisi olarak biliniyor. Bitkinin tüketilen kısımları ise tohumları… Genellikle çiğ olarak tüketilen tohumlar; salata, yoğurt, çorba hatta tatlı gibi besinlerle birlikte tüketiliyor. Chia tohumunun en önemli özelliği ise herhangi bir sıvı gıdanın içerisinde bekletildiğinde jölemsi bir kıvam alıyor olmasıdır. Tüketim miktarı ise günde 1 yemek kaşığı olarak önerilmektedir. Beyin ve sinir sistemini olumlu etkileyen, Omega-3 ve protein kaynağı olduğu bilinen chia tohumu son günlerde zayıflatan etkisiyle gündemde. Yağ yakıcı özelliği bilinse de aslında bu tohum doğrudan zayıflatan bir bitki değil. Tüketildikten sonra verdiği tokluk hissine bağlı olarak dolaylı bir zayıflama etkisi söz konusu. Son günlerde medya kanalları aracılığıyla da popüler olan chia tohumunun tüketimi Çanakkale’de de arttı. Daha önceden de tohumu bulundurup satan aktarlar son birkaç aydır ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl kilosu 100-150 TL arasında olan tohum, yaz aylarının yaklaşmasıyla artan talebe bağlı olarak bu yıl 35-70 TL fiyatlarıyla alıcı buluyor.

Murat Kurtarılmışcan (Kamar Baharat):
“Bu Paraguay’dan Türkiye’ye gelen bir bitki. Bir kase yoğurt içerisine bir tatlı kaşığı tohum eklenerek öğünlerden yarım saat önce aç karnına tüketiliyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla ve medyada duyulmasıyla birlikte son birkaç aydır satışlarımızda ciddi bir artış gözlemliyoruz.”

Tuba Erdoğan (Aktar’s Center):

“Son zamanda popülerleşmesiyle sorulmaya başlandı. Yeni duyuldu fakat biz bilinçli olarak soran müşterilerimize 3 yıldır satışını zaten yapıyoruz. Şu anda birçok kişi tok tutucu özelliği sebebiyle ürünü soruyor. Midede şiştiği için tok tutuyor. Yoğurt ve ya sütün içerisine koyulup bekletildiğinde jelleşerek puding kıvamında katılaştığını görebilirsiniz. Vitamin ve mineral içerikleri sebebiyle vücut için faydalı. Çocuklar ve emziren anneler için de çok faydalı bir besin. En önemli özelliklerinden biri de gluten içermemesi.”

Ercan Metin (Metin Baharat):
“Bugünlerde çok moda. Günde bir kaşık yoğurda katılıyor. Tok tuma ve yağ yakma özellği var. Bitkiler arasında en yüksek Omega-3 içerenlerden birisi olma özelliğini taşıyor. Artık diyetisyenler de tavsiyesinde bulunuyor. 1 yıldır bu ürünü satıyoruz. Ayda rahat 20 kilo satmaya başladık. Televizyonlarda görülmesinin ardından havalar da ısınınca satışlarımız çok arttı.”
Hüseyin Kocabıyık (Kibalı Bitkisel Ürünler):
“İthal bir ürün. Zayıflama amaçlı kullanılıyor. Bir aydır çok fazla satıyoruz. Sade,yoğurtla ve ya sütle tüketiliyor. Kalsiyum oranı yüksek. Geçen yıldan beri satışını yapıyoruz. İlk başlarda 100 TL civarında yani daha pahalı satılıyordu. Sonra fiyatlar düştü. Şimdi ise bu taleple beraber yine yükselmesini bekliyoruz. Fiyat yavaş yavaş tırmanmaya başladı.”

Hasan Aksoy (Özen Baharat)
“Ürüne talep genellikle zayıflama yönünde oluyor. İştah kapatıcı ve tok tutucu özellikleri var. Açlık hissini midede şişerek yok ediyor. Dolaylı olarak da zayıflattığı düşünülerek tüketiliyor. 1-1,5 yıldır biz satıyoruz. Başladığımızda fiyatı çok yüksekti. Şu anda yarı yarıya bir düşüşü var. Her yıl bir bitkisel ürün popüler oluyor. Bu yılın ürünü de chia tohumu. Talebe bağlı fiyat artışı şimdiden gerçekleşmeye başladı.  Son 1 aydır ise bu popülariteyle birlikte satışlarımız çok fazla hızlandı.”

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech