Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Terör ve Şiddetten Ne Kadar Etkileniyoruz?

Terör ve Şiddetten Ne

Terör ve Şiddetten Ne Kadar Etkileniyoruz?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Altınbaş, yaşanan terör ve şiddete dayalı olayların insanlar üzerindeki etkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Travmatik deneyimlerin her insan üzerinde farklı etkilerinin olacağını ifade eden Altınbaş, bu deneyimleri bilgisayar virüslerine benzeterek açıkladı; “Bilgisayarların hepsinin diğerinden farklı bağışıklığı bulunur.  İnsanlar da her olaya bir diğerinden farklı tepki verirler. Klasik olarak düşünelim. Kediden biri korkarken diğeri sevecen yaklaşabilir.  Bu bireysel bir sentez.  Bunu toplum düzeyinde düşündüğümüzde durum biraz daha farklılaşıyor. Toplulukların tepki veriş biçimleri de bu anlamda  farklı.”

ORTADAN KALDIRAMADIĞIMIZDA YOK SAYIYORUZ
Bu olaylar zarfında aşırı tepkiyle karşılaşılmaması ise insanların bu durumu kanıksadıklarını düşündürüyor. Altınbaş’a göre ise insanlar hiçbir şey yokmuş gibi davranmaktan ziyade bir korunma yöntemi uyguluyorlar. Altınbaş; “Bu bir çeşit korunma yöntemi, izolasyon-yalıtma. Kişilerin toplumsal olarak korunmak için geliştirdikleri mekanizmalardan biri denebilir. Yok saymak değil bu durum hiç olmuyormuş gibi davranma hali. Travmanın etkilerini ve gücünü ortadan kaldıramadığımızda yokmuş gibi davranmak durumu bireysel hayatımızda da karşımıza çıkmaktadır. Bu insanın kendi ruhsal bütünlüğünü korumak için farkında olarak veya olmayarak kullandığı yöntemlerden biridir. Mış gibi görünmenin temelinde bu yatıyor. Kuşkusuz birçok insan bu olaydan etkilenip üzülüyor.
Evrensel olarak baktığımızda zaten terörle mücadelenin temelinde gündelik olarak  hayatı değiştirmemek vardır. Çünkü terör gündelik akışı bozmak ve güven duygunuzu sizden almak ister. Temel gayesi korkutup güven sarsmak. Baş etmek için sağlıklı mekanizmalardan biri bunu fark edip mümkün olduğunca gündelik hayatı sürdürmek.
Ayırt etmesi zor olan ise şu; ne kadar insan bunu yalıtıyor, duygularını kısıtlıyor, ne kadar insan duygularını yok sayıyor ne kadar insan bilip farkında olarak terörle bir çeşit mücadele için kullanıyor. Bunu bilmek mümkün değil. Ancak bu yöntemlerin en sağlıklısı ise tabii ki mücadele etmek ve günlük hayatı değiştirmemek.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech