BİK’den Anlamlı Sergi
Basın İlan Kurumu Çanakkale Şube Müdürlüğü, Çanakkale Zaferi’nin 102. Yılı etkinlikleri kapsamında “18 Mart Zaferi ve Kahramanları” adlı serginin açılışını yaptı.
BİK Çanakkale Şube Müdürlüğü ev sahipliğinde ÇTSO Çanakkale Evi’nde gerçekleştirilen sergi açılışına, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, Çanakkale Vali Yardımcısı Can Aksoy, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Milli Eğitim İl Müdürü Zülküf Memiş, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ve davetliler katıldı.
Araştırmacı Muzaffer Albayrak, Ahmet Yurttakal ve Mustafa Onur Yurdal tarafından hazırlanan Çanakkale’de 18 Mart Zaferi ve Kahramanları Sergisi’nde Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girişi, Çanakkale’de cephe açılmasının sebepleri, hedefin İstanbul olduğu gibi dört panoluk giriş bölümünden sonra, 19 Şubat 1915’te Boğaz’da ilk topun patlamasından, 18 Mart Zaferi’ne kadar yaşananları içeren 30 adet pano sergileniyor. İçlerinden biri yabancı olan ve savaşa tanıklık eden 17 askerin hatırat ve anılarından alıntılar yapılan sergide, her bir panoda işlenen konuyu destekleyici ve izah edici türden tarihi fotoğraflarla görsel olarak da anlatıma katkıda bulunuluyor. Sergide vesika değerinde 86 adet fotoğrafa yer verildi. Araştırmacı Muzaffer Albayrak, her bir pano ile ilgili ayrıntılı bilgiler vererek davetlilere sergiyi gezdirdi.
Basın İlan Kurumu (BİK) Çanakkale Şube Müdürü Hasan Hüseyin Kemal, sergi açılışı öncesinde yaptığı konuşmada, “18 Mart’ın sadece düşman gemilerinin sadece boğazın sularında battığı bir tarihten ibaret değildir.Aynı zamanda, imanlı ve milli duruşun düşman karşısındaki büyük azametini ve başarısını göstermektedir. Bizim sergimizde 18 Mart zaferiyle sonuçlanan deniz harbini anlatmaktadır. Harbin gelişimi, süreci ve harp içindeki kahramanları sergimizde anlatacağız” dedi.
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey de kurum olarak Çanakkale’ye büyük önem verdiklerini hatırlatarak, geçmiş yıllarda çeşitli sergiler düzenlediklerini, Çanakkale konulu kitaplar bastırdıklarını ifade etti. Canbey; “Çanakkale, şairinde dediği gibi, bir devrin battığı yer, kahramanlık hikayelerinin yaşandığı, bir milletin yeniden ayağa kalktığı, büyük bir mücadelenin verildiği bir yer. Bizim vatanımızın vatan olması ve vatan olarak kalması için mücadele edilen bir yer. O nedenle de 18 Mart günü geldiğinde bizim Çanakkale’ye yeniden hatırlamamız, Çanakkale kahramanlarını yeniden hatırlamamız, bu büyük ve şanlı destanı hatırlamamız çok kıymetli ve çok değerli. Çünkü onlar bu toprakları bizlere vermek için canlarını verdiler. Şehit oldular, gazi oldular. Bu şekildeki sergi ve etkinlikler sosyal sorumluluk projesidir. Bunlar aslında her kurumun yapması gereken, herkesin dikkat etmesi gereken çalışmalar. Çünkü bizim tarihimiz, geçmişimiz çok önemli. Burayı ziyaret eden insanlar, bu panoları gören insanlar hepsi tarihini öğreniyor. Burada neler yaşanmış, nasıl kahramanlıklar yaşanmış, burada neler olmuş bunları öğreniyorlar. Biz bu sergilerde Seyit onbaşının yaptığı kahramanlığı burada tekrar anlıyoruz. Bu milletin çocuklarının, bu vatanın kolay kazanılmadığını, bu vatanın bizim vatanımız olduğunu ve nasıl vatan kaldığını mutlaka öğrenmesi gerekiyor. Bu milli şuur ile alakalı bir şey. Biz bu şuurun milletimize ve çocuklarımıza kazandırılması için mücadele ediyoruz. Basın İlan Kurumu da buna bir nebze olsun, bu zaferin 102’nci yılında buna katkı sağlamak için bir sergi düzenledik” dedi.
ÇTSO Çanakkale Evi’ndeki sergi 24 Mart tarihine kadar gezilebilecek.
Dilek Akşen