Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toplu Sözleşme Nihayet İmzalandı

Toplu Sözleşme Nihayet İmzalandı

Toplu Sözleşme Nihayet İmzalandı

Çanakkale Belediyesi ve DİSK/Genel-İŞ Çanakkale Şubesi arasında yapılan görüşmeler sona erdi. Belediye yetkilileri ile sendika temsilcileri arasında toplu sözleşme dün nihayet imzalandı. Atılan imzada belediye işçilerine ilk altı ay yüzde 7, diğer altı ay yüzde 7 olmak üzere 31 Aralık 2018 tarihine kadar toplamda 14.49 oranında zam yansıtılacak.

Çanakkale Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel İş Şubesi arasında 1 Ocak 2017 tarihinde imzalanması gereken toplu sözleşme, anlaşmazlık nedeni ile imzalanamamıştı. Genel İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, yetkililerin önerdiği yüzde 4’lük zam oranını düşük görmüş ve gazetemize yaptığı açıklamada Nisan ayına kadar anlaşma sağlanamaz ise greve gidilebileceği açıklamasında bulunmuştu. 2018 toplu sözleşmesi için anlaşma sağlanarak Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Genel-İŞ Şube Başkanı Erdinç Uslan tarafından dün imzalar atıldı. Gökhan 2018 yılı içerisinde toplam yüzde 14,49 oranında zam oranının yansıtılacağını belirtti. Gökhan, aynı zamanda zam oranlarının enflasyon oranlarına göre değiştirilebileceğini belirtti.

Gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Gökhan; “Görüşmeler sonunda 2017 yılının ilk altı ayı itibari ile yüzde 7 oranında bir zam uygulanacak. 2017 yılının ikinci 6 ayı için de ayrıca yine yüzde 7 oranında zam uygulanacak. Yani 7 artı 7 olarak tespit ettik. Sözleşmenin ikinci yılı için de yine bu yüzde 7 artış baz alınmak üzere, enflasyonun yüzde 7’i aşması durumunda o oranda artış yapılacak. Bir örnek vermek gerekirse, enflasyon yüzde 6 olursa, yüzde 7 zam yapılacaktır, ama enflasyon yüzde 9 olursa, o zaman bu artış yüzde 9 olarak bir yıllığına değiştirilecektir. Dolayısı ile önümüzdeki yıl da işçimizin asgari enflasyona yenik düşmemesi için böyle bir tedbir aldık. Tabi bu sözleşmeler iki yıllık oluyor, ama bir yılsonunda da Türkiye’nin gidişatına göre, Çanakkale Belediyesinin olanaklarına göre her zaman bir yılın sonunda oturup bir gözden geçirme yapılabiliyor. Buna bir engel yok, ama biz en azından bir yıl sonranın enflasyon oranına işçilerimizi ezdirmemek için önlemimizi aldık” dedi.

“ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞAN İŞÇİYE İKİ KATI MESAİ ÜCRETİ”

Aynı zamanda zor koşullarda çalışan işçilere fazla çalışma ücreti ödeneceğini söyleyen Gökhan konuşmasına; “1 Mayıs’ta yapılacak ödeme olarak da bu yıl net 100 lira ödenecektir. Onun dışında olağan üstü hava koşullarında çalışan işçilerimiz var. Özellikle soğukta, karda, gece suların içinde, hafta sonu gece yarısı biz evde uyurken suların kesilmemesi için çaba gösteren işçilerimiz var. Bir fiil sahada çalışan işçilerimiz için de onlara fazla çalışma ücreti, iş güçlüğü zammı olarak normal fazla mesai ücretlerinin iki katı olarak ödenecektir. Sel baskını, deprem, yoğun kar yağışı, yaz döneminde asfaltlama gibi koşullarda çalışan işçilerimiz var ve onların yaptıkları hizmetler duramaz, onların çalışması durduğunda sıkıntılar olacağı için, çalışmalarından dolayı normal mesailerinin üstüne iş güçlüğü zammı da verilecektir. Vasıta zammı adı altında Trafik Müdürlüğünce verilen ruhsatlarla vasıta kullanan işçilere 24 saati aşan mesailere 60 lira vasıta zammı ödenecektir. İl dışına çıkanlara bir harcırah gibi bu verilecektir. Yine engelli işçilere 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 10 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeni ile 2 gün ücretli izin verilecektir. Doğum yardımı, evlenme yardımı, sünnet yardımı ve ölüm yardımı gibi diğer sosyal yardımlarda da günün şartlarına göre iyileştirme yapılmıştır. Bunlar geçmişte de yapılmıştı ve yine aynı şekilde devam edecektir. Şöyle ortalama bir şey söylersek, en düşük yevmiye geçen sene 75,15 TL iken, şimdi 80.39 TL, ikinci 6 ayda da 86,04 TL olacak. Toplam ortalama zam oranı 14.49 olarak tespit edilmiştir” diye devam etti.

“HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Törende konuşan DİSK Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ise; “Sayın Belediye Başkanımızın söylemiş olduğu ve açıklamış olduğu tabloya ilave edebilecek çok fazla şey bulamıyorum. Sözleşmenin Çanakkale Belediyesine ve Çanakkale Belediyesinde çalışan işçi arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yeni dönemde de özellikle taşeron konusundaki hassasiyetlerinden dolayı ve Türkiye’ye örnek olmalarından dolayı Çanakkale Belediyesine ve yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.

“TAŞERON İŞÇİLER İÇİN HÜKÜMET ADIM ATMALI”

İmza töreninde taşeron sistemi ile ilgili eleştirilerde bulunan Başkan Gökhan, tüm kamuda çalışan işçilerin kadroya geçirilmesi için hükümetin adım atması gerektiğini ifade ederek; “Taşeron konusunu bu vesile ile bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Gerçekten belediyelerde, kamuda çalışan herkesin bundan sıyrılması lazım. Söz de verilmişti. Biliyorsunuz biz geçmişte taşeron işçilere de sendikal hak verdik. Bu konuda Türkiye’de ilklerdeniz” diye konuştu.

Eren Aşnaz

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech