Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Biga’dan Dünyaya Cevizli Lokum

Biga’dan Dünyaya Cevizli Lokum

Biga’dan Dünyaya Cevizli Lokum

Biga’nın meşhur cevizli lokumu, yerel bir tat olmaktan çıkıp marka haline gelerek dünyaya adını duyurmayı başardı.

Bozdağ Şekerleme Sahibi Recep Bozdağ, tarafından 35 yıldır dükkanında hizmet vermeye devam ediyor. Lokumu tamamen doğal olarak imal ettiklerini belirten Recep Usta; “Asit, glikoz kullanmıyoruz. Şeker, çok az mısır nişastası ve limon tozu kullandığımız malzemeler. Kullandığımız şeker, gerçek şeker pancarından yapılan şekerdir.” diyerek ürün kalitesini anlatıyor. Dolar taşımanın bile suç olduğu 70’li yıllarda bir şekilde dolar bularak adını duydukları Hindistan Cevizi’ni getirterek o zamandan döneminin ötesine ulaşan Bozdağ; “Bu iş sabır işi, daldır çıkart olmaz.” diyerek ayakta kalıp adını dünyaya adını duyurmasını sabrına bağlıyor.
Cevizleri kırıp ipe dizdikten sonra hazırlanan diziler, kazana bandırılarak lokum ile kaplanıyor. Bir gün boyunca bu şekilde bekletildikten sonra ikinci kez lokum ile kaplanarak bir gün daha bekletiliyor. Eskiden odun ateşinde kaynatılıp 3-4 saat elle yoğrulan lokum bugün teknoloji sayesinde daha hızlı elde ediliyor.

Sadece kendi dükkanından perakende satış gerçekleştiren Recep Bozdağ, işletmelere lokum verdiğinde iyi muhafaza edilmeyerek ürünün bozulmasına ve adının lekelenmesine yol açabileceğinden ürün vermiyor. Recep Bozdağ, lokumun yapım aşamalarında sıcaklığın önemini vurgulayarak lezzetinin sırrının püf noktalar olduğunu söylüyor. Ürünün raf ömrü ise 1 yıl.
ünü Biga’yı aşıp dünyaya ulaşınca birçok ülkeden talep ve teklif aldığını ifade eden Bozdağ, günde  100 kilogram lokum üretiyor. Artık Biga’ya gelen yerli ve yabancı turistler, Meşhur Biga Cevizli Lokumu’nu tatmadan gitmiyor. Recep Bozdağ ise lokum kutularını Şehitler Abidesi ve Truva Atı gibi fotoğraflarla süsleyerek Çanakkale ve Biga’yı dünyaya tanıtmanın haklı gururunu yaşıyor.

Dilek Akşen – Yıldız Sağlam

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech