Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Büyük bir deprem beklemiyorum”

“Büyük bir deprem beklemiyorum”

“Büyük bir deprem beklemiyorum”

Son 24 saatte 22 deprem meydana geldiğini söyleyen ÇOMÜ’den Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale’de meydana gelen depremler hakkında bilgilendirme açıklaması yayımladı.

Perinçek, “Son 24 saatlik zaman diliminde Gülpınar yakınlarında 22 deprem yaşadık. 3 Gündür günlük deprem sayısı 12 ile 30 arasında sürekli değişiyor. Artık yeni bir deprem fırtınası yaşamayacağımız artık belli. Bundan sonra Gülpınar dolayında söylentilerin aksine ben büyük bir deprem beklemiyorum.” diyerek başladığı açıklamasına şöyle devam etti:

“Peki, Gönen’de olan depreme ne diyelim. Gönen yakınlarında en büyüğü 4.1 olan üç deprem yaşadık. 4.1 büyüklükteki depremi ana deprem olarak kabul ediyorum. Bu kabulü yapınca Gönen dolayında tehlike geçmiştir diyebilirim.

Peki Edremit’in hemen yanı başında Salı gece yarısı olan 2 büyüklükteki deprem neyin nesi? Bana göre Gönen depremi ile Edremit yakınındaki deprem bir biri ile alakalı. Her ikisi de aynı fay zonunun değişik kesimlerinde oldu. Birbirini tetikleyebilecek depremler.

Son soru; Peki Edremit Körfezinde büyük deprem olur mu? Ne zaman olur. Arkadaşlar depremin ne zaman olacağını söylememiz mümkün değil. Bunun yerine ne yapabiliriz. Bölgede daha önce olmuş depremlere bakarız. Önceden olan depremlerin kaç yılda bir olduğunu inceleriz ve bu inceleme sonun da bir bölgede önümüzdeki 10 yıl ile 55 yıl arasındaki bir zamanda deprem olacak diyebiliriz.

Birinci harita bu gün son 24 saat içinde olan depremleri gösteriyor. Gönen depremi haritanın sağ köşesine yakın. İkinci harita 1944 yılında Edremit körfezinde olan 6.8 büyüklükteki depremin yerini yıldız ile işaret ediyor. Üçüncü haritada ise tarihsel depremler ve bunların olduğu yıl ve büyüklükleri var (kaynak; Ambraseys 2002). Ayrıca son haritada olmayan fakat Midilli adası yakınında 1899 ve 1917 depremleri var.

Şimdi tarihsel depremleri inceleyelim. Önce Edremit Körfezi ile Gönen arası (aynı fay zonu) Gülpınar depreminin en yakınındaki deprem 1672 yılında olmuş. bu depremden 345 yıl sonra Gülpınar depremini yaşadık. Diğer depremlere baktığımızda bunların aralarında 272, 55, 20 ve 11 yıl var. O zaman Gönen’den Yenice, Edremit Körfezi, Midilli adasına kadar olan alandaki faylar bize ye en kötü olasılıkla 11 yıl sonra 6.8 veya 7 büyüklüğünde bir deprem yaratabilir. Bu alanda olacak 5.’ten küçük depremleri saymıyoruz. Zira yıkıcı etkisi çok az olacaktır.

Ezine Bayramiç, Çan, Biga, Erdek hattında bulunan fayların durumu farklı. Söz konusu hattaki faylar Çan yakınında 1737 yılında 7 büyüklükte bir deprem yaratmış. Daha sonra uzun yıllar bu fay zonu sessiz kalmış, 198 yıl sonra 4 Ocak 1935 tarihinde Erdek yakınında 7.4 büyüklükte bir deprem yaşamışız. Gönen Edremit fay zonunda yaşadığımız deprem aralığını dikkate alırsak ve Ezine-Erdek arasında son yıllarda 4.5’tan büyük deprem yaşamadığımız hesaba katarsak. Ezine-Erdek arasında yakın zamanda deprem olma olasılığı Gönen-Edremit dolayından çok daha fazla diyebiliriz. 1935 yılında olan Erdek depreminden sonra 82 yıl geçti. Bu uzun bir zaman, bu fay zonunda enerji biriktiğini düşünüyoruz. Bu nedenle Erdek – Ezine arasında önümüzdeki 10 yıl içinde bir deprem olması söz konusu olabilir. Büyüklük ne olabilir, bu bölgede yaşanan tarihsel depremlere baktığımızda 7 ile 7.4 büyüklükte olduklarını görüyoruz.

Her zaman söylediğimizi tekrarlayalım. Depremden korkmak yerine deprem yarın olacakmış gibi devlet, yerel belediyeler ve biz halk tedbirlerimizi alalım. Her ferdin yapacağı çok şey var. En önemlisi bireyler olarak denetim mekanizmasını çalıştırmak. Hataya göz yummamak.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech