Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP Milletvekillerinden Deprem Önergesi

CHP Milletvekillerinden Deprem Önergesi

CHP Milletvekillerinden Deprem Önergesi

 CHP Çanakkale Milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundukları önergeyle “Depremler Araştırılsın” diyerek, gerekli önlemlerin alınmasına yönelik olarak meclis araştırması açılmasını istedi.

 Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Bülent Öz ve Milletvekili Muharrem Erkek, deprem bölgesinden edindikleri izlenimler ile dünyadaki örneklerin inceleneceği, uzmanların görüşlerine başvurulacağı bir meclis araştırması açılmasına yönelik meclise önerge sundu.

“KORKU VE PANİĞE NEDEN OLDU”

“İnsanların kontrolü dışında gerçekleşen, can ve mal kaybına neden olan doğal afetler, genellikle kısa sürede büyük yıkımlara neden olmaktadır. Bu yıkımların büyük çoğunluğunda ya da tamamında insanların kontrolü ya da etkisi olmamakla birlikte; bunlardan korunma, gerek can gerekse mal kaybının en az düzeye indirilmesi konularında insanların etkin olduğu bilinmektedir. Depremler, bu doğal afetler içinde hem dünyada hem Türkiye’de sıklıkla karşılaşılan türlerinden biridir.

Ülkemizin tarihine bakıldığı zaman, depremlerle yaşanmış bir süreçten bahsedilebilir. Erzincan, Afyon, İzmit, Düzce, Van gibi ülkemizin dört bir yanında acı hatıralar bırakan çok sayıda deprem yaşanmıştır. Bütün bunlarla birlikte, yaşanması muhtemel büyük depremlere dair tahminler, konunun uzmanı bilim insanları tarafından sıklıkla dile getirilmekte, bunlara karşın yeterli önlemlerin alınmadığı da vurgulanmaktadır.

Son dönemde yaşanan depremlere ilişkin Çanakkale ilimiz önemli bir örnektir. Ayvacık ilçemizde etkisini daha çok hissettiren sarsıntıların sayısı, Ayvacık ilçesi Gülpınar Köyü açıklarında 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremden sonra bir hafta içerisinde 800’ü geçmiştir. 12 Şubat gününe kadar 1-2 arası şiddette 423, 2-3 arası şiddette 298, 3-4 arası şiddette 70, 4-5 arası şiddette 11 ve 5-6 arası şiddette 5 deprem meydana gelmiştir. Yaşanan bu kadar çok sayıdaki deprem, yurttaşlarımızda korku ve paniğe neden olmuştur.

“PSİKOLOJİLERİ OLUMSUZ ETKİLENDİ”

Çanakkale’de yaşanan bu deprem fırtınasında can kaybı olmaması mutluluk nedeni olurken; başta Yukarıköy olmak üzere, Taşağıl, Bademlidere, Koyunevi, Kösedere, Tuzla, Gülpınar, Babakale, Paşaköy, Korubaşı ve diğer bazı köylerimizde ciddi hasarlar meydana gelmiştir. Depremden sonra konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, çevre belediyeler, Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü yurttaşlarımız köylerimizdeki ihtiyaçların karşılanması için gerekli girişimlerde bulunmuşlardır. Böyle bir durumun sağlanması, deprem sonrası yaraların sarılması noktasında önemli bir unsurdur.

Çanakkale’de yaşanan depremler sonrası bölgeye yaptığımız ziyaretler, edindiğimiz izlenimler ve sürekli gelen haberler doğrultusunda; iklim koşullarının olumsuzluğu, havaların soğuk olması, yağmur ve hatta kar yağışının gerçekleşmesi yaşamı zorlaştırmaktadır. Yörede yaşayan yurttaşlarımızın psikolojisi, yaşanan yüzlerce depremden olumsuz etkilenmiştir. Yine bölgedeki depremlerin nedenlerine ilişkin kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi, bu depremlerin tekrar edip etmeyeceği noktasında önemli olmuştur. Daha sonra olası depremlerden mümkün olan en az biçimde zarar görmek ve hatta zarar görmemek için gerekli çalışmaların yapılması konusunda bir beklenti oluşmuştur.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİN İNCELENMESİNİ İSTEDİLER

Bu bağlamda; Ayvacık ilçesi ve köylerinde hasara neden olan Çanakkale depremlerinin nedenlerinin araştırılması; yakın zamanda Çanakkale’de yaşanan depremler başta olmak üzere, diğer depremlerde edinilen deneyimler ışığında, yaşanma olasılığı uzmanlarca dile getirilen depremlere dair önlemler alınması, bu konuda dünya örneklerinin incelenmesi ve konunun uzmanlarının görüşlerine başvurulması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.”

Haber Merkezi

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech