Gazete Haberlerini Okudukça…
Gündemden uzak kalma endişem, o konuyu okumamış olma durumum olmasın da ‘cümle aleme rezil olmayalım’ düşüncem olmasa 2017 yılında gazete okur muyum bilemem?
Belki de okumam, yok dayanamam yine okurum… Ya da hem okurum hem de manipülasyon haberleri bulup eleştiri yaparım, günler, aylar, yıllar geçer ve değiştiremediğimiz dünyanın haline senle beraber bir duble de ben içerim.
Neyse bu kadar “girizgah’ yeter…
Çanakkale’den iki haber var. İkisi de yüzde yüz doğru. O haberleri yazdığım sırayla okuyunca belki siz de en hafifinden ‘bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ diyeceksiniz… Belki de “Git gel Konya 24 saat”… İkisinden biri. Şayet banane ……. Kasımpaşa” diyenlerle işimiz olmaz…
“Bize her yer Çanakkale değil, çünkü her yer Çanakkale kadar güzel değil” sözünü anımsatıp mevzuya habersel bir bakış yapalım..
Çanakkale’nin usta gazetecisi Ayhan Öncü ilk haberi veriyor kamuoyuna… Haberde aynen şöyle deniliyor;
“Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı olan 2018 yılını ‘Troia Yılı’ olması için başlattığı ve sivil toplum kuruluşlarının da büyük destek verdiği çalışmalar olumlu sonuç verdi. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı son grup toplantısında 2018 yılının Troia Yılı ilan edilmesi ile ilgili çalışmaların Çanakkale’ye ve ülkeye hayırlı olması gerektiğini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı son grup toplantısındaki konuşmasında Çanakkale ve Türkiye için çok önemli olan 2018 Troia Yılı projesi konusunda açıklamalarda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘2018 yılının Troia Yılı olması için Kültür Bakanlığımız bir giriş başlattı. Bu konuda haftaya karar verilecek. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Çanakkale şanslı. Köprüleri yapılıyor. Yolları o biçim. Her şey yolunda'”
Eyvallah…
İşte Çanakkale turizminin ayaklarından biri… Turizmi sadece otellerin doluluk kapasitesine göre değerlendirenlerin kulakları çınlasın mı?
Bence sakınca yok çınlasın da uğuldasın da…
Bir diğer haberi ise Günaydın Çanakkale Gazetesi’nde okudum… Haberde şöyle deniliyor;
“Çanakkale’de geçtiğimiz yıllarda yerel turizmi teşvik etmek amacıyla verilen eğitimlerle ‘Ev Pansiyonculuğu’ belgesi alan vatandaşlar, ruhsat sorunu nedeniyle faaliyetlerini sonlandırıyor. Adı üzerinde ‘Ev Pansiyonculuğu’ olan bu yerler için tüm binada normal pansiyon şartlarını yerine getirmeleri istenen vatandaşlar, Çanakkale Belediye Meclisini göreve çağırıyor.
Çanakkale Savaşlarının 100’ncü Yıldönümü kapsamında Çanakkale Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın çeşitli projeleriyle, farklı dönemlerde bakanlığın eğitim uzmanları tarafından ev pansiyonculuğu eğitimi verildi. Dünyada uzun yıllardır var olan ve yerel turizme halkın katılımını amaçlayan projelerle teşvik edilen ev pansiyonculuğu, şimdi işyeri ruhsatı yönetmeliğindeki yetersizlikler nedeniyle yapılamaz duruma geldi. Konuyla ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini belirten ev pansiyoncuları, Çanakkale’nin turizme yönelik çabasının yanında olunması gerektiğini ifade ederek yönetmelikte tanımlanmadığı için normal bir pansiyon olarak değerlendirildiklerini ve haliyle istenilen şartları yerine getiremeyerek Vergi Dairesine ve Emniyet Müdürlüğü’nün Kimlik Bilgilendirme Sistemine kayıtlı faaliyetlerine çaresizce son vermek zorunda kaldıklarını, yönetmelik üzerinde bir çalışma yapılması gerektiğini ve bu süreçte de çalışma sonuçlanana kadar mağdur edilmemeleri gerektiğini dile getiriyor. Ev pansiyoncuları, turizm sezonunun yaklaştığı bugünlerde yetkililere seslenip ‘Çanakkale Belediyesi’nin ruhsat yönetmeliğinde Ev Pansiyonculuğu tanımlanmadığı için, bizden adı üzerinde ev pansiyonculuğu olan bir faaliyette tüm binada normal pansiyon şartlarını yerine getirmemiz isteniyor. Ruhsat alamadığımız için ticari faaliyetimizi sonlandırdık ve nihayetinde emniyetin kayıt bildirim sisteminden çıkarıldık. Artık hizmetlerimize devam edemiyoruz. Çanakkale’ye faydası olan bu sektör için Valiliğin ve Belediyenin olumlu yönde çalışmalar yapacağını umut ediyoruz. Fakat yeni bir turizm sezonuna kısa bir süre kala bu çalışmaların hızlanmasını istiyoruz. Bu konu Çanakkale turizmini olumsuz yönde etkileyecek’ diyerek mağduriyetlerini dile getiriyorlar.
Şimdi ne diyeceğiz?
Ben ne diyeceğimi bilemedim de size sordum…
Siz de bilemiyorsanız etkili ve yetkililere sorun…
Onlar da bilmiyorsa bir bakana, bir bakan bilmiyorsa, baş bakana, o da bilmiyorsa Reis’e sorun…
Muhakkak ki o bilir…
Saygılarımla…