Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yemeyi Durdurmanın 8 Yolu

Yemeyi Durdurmanın 8 Yolu

Yemeyi Durdurmanın 8 Yolu

Dünkü sayımızda Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran’la gerçekleştirdiğimiz, aşırı yeme sendromu ve belirtilerini yayınlamıştık. Neden aşırı yiyoruz ve bunu nasıl durduracağız sorularının cevabını bugünkü sayımızda veriyoruz.

Tıkanırcasına yeme bozukluğu etkileri nelerdir?

Aşırı yeme sendromu, fiziksel-duygusal-sosyal sorunlar gibi geniş bir yelpazede çeşitli sıkıntılara yol açar. Bu sendromdaki kişiler, daha fazla sağlık problemleri yaşar, intihara eğilimleri fazladır, stresten kurtulamama ve uykusuzluk gibi ruhsal sıkıntılar ortaya çıkabilir. Depresyon, kaygı problemi ve madde bağımlılığı gibi yan etkileri vardır. Ama tıkanırcasına yeme bozukluğunun en belirgin etkisi kuşkusuz kilo alımıdır.

– Peki, temelde neden aşırı yiyoruz?

Bir kişinin genleri, duygu ve deneyimleri de dahil olmak üzere tıkanırcasına yeme bozukluğu geliştirmek için uyarı alır. Bu durumun biyolojik nedenleri; beyindeki iştah kontrol merkezi açlık ve doygunluk hakkında doğru mesajlar gönderir. Ancak araştırmacılar, aşırı gıda tüketimiyle sonuçlanan gıda bağımlılığına neden olan şeyin genetik mutasyon olduğunu buldular. Son olarak beyindeki seratonin seviyesinin düşüklüğünün de aşırı yeme sendromunda rolü olduğuna dair çeşitli kanıtlar bulunmaktadır. zayıf olmak  bireyin üzerindeki sosyal baskının duygusal anlamda yemek yeme olarak yanıt oluşturduğu bilinmektedir. Bazı ebeveynler farkında olmadan çocukları besinlerle ödüllendirir bu da yine aşırı yeme sendromu oluşumunda bir etkendir. Çocukluk çağında cinsel tacize maruz kalmış kişilerde de olduğu gibi vücudu ve ağırlığı hakkında sık sık eleştirel yorumlara maruz kalan çocuklar da bu sendroma yakalanmaya açıktır.

Aşırı yeme sendromunu nasıl durdurabiliriz?

Bu sendromu aşmak biraz zor gibi görünebilir. Bu durumu yenmek için 8 strateji var. Stresli olduğunuz durumlarda gıda aramak yerine farklı alternatiflerle dikkatini dağıtmaya çalışmalısınız. Basit nefes egzersizleri, yoga, plates sizi rahatlatabilir. Günde 3 öğün ana öğün yemeğin yanına alternatif olarak sağlıklı aperatifler tüketin. Pişman olmayın! Abur cubur, tatlılar evde olduğu sürece yemeniz elbette ki olasıdır. Sağlıklı bir diyet sizi durdurmaya teşvik edebilir. Egzersiz yapmaya çalışın! Egzersiz de sağlıksız yeme alışkanlığınızı durdurabilecek bir diğer yöntemdir. Seçtiğiniz egzersiz tipi duygu durumunuza hitap ederse amacına ulaşmış olur. Sıkıntınızla savaşın! Sıkıldığınızda atıştırmak yerine yürüyüşe çıkın, bir arkadaşınızı arayın, kitap okuyun veya resim çizmeyi deneyin, çiçeklerle ilgilenin, ev hayvanı besleyin. Uykunuzu yeterince aldığınızdan emin olun! Eğer yorgunsanız enerjinizin artması adına yemeye eğiliminiz olabilir. Vücudunuzu dinleyin. Fiziksel ve duygusal açlığı ayırt edin. Son zamanlarda yediyseniz ve midenizde bir guruldama yoksa muhtemelen gerçekten aç değilsinizdir. Bir yiyecek günlüğü tutun! Ne yediyseniz, yedikten sonra ne hissediyorsanız bir yere not edin. Bir haftanın sonunda dönüp okuduğunuzda psikolojik açlık mağduru olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.  Destek alın! Beslenme uzmanı, psikolog ya da psikiyatristten profesyonel bir destek almanız size en büyük yardımı sağlayacaktır.  Dilek Akşen

%d
Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech