Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Temel Sorun İlaçlama Maliyeti

Temel Sorun İlaçlama Maliyeti

Temel Sorun İlaçlama Maliyeti

Bayramiç Yeşilköy’de geçtiğimiz hafta; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, İl Gıda-Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bayramiç Ziraat Oda Başkanlığı, Yeşilköy Muhtarlığı ve Yeşilköy Kalkınma Kooperatifi, çevre köy muhtarlarının da katılımıyla çiftçiyi bilgilendirmek adına bir seminer verildi.

Seminerde gerçekleştirilen sunumların ardından köylünün yönelttiği sorular yanıtlandı. Hastalıklar hakkında az çok bilgiye zaten sahip olan köylünün ana sorunun ise ilaçlama yöntemlerindeki maliyetin olduğu dikkat çekti.

Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan’ın; konukları tanıtarak teşekkür etmesinin ardından bölge için elma üretiminde ana sorunun ambalaj olduğundan bahsetti. Isparta’nın ambalaj konusunda kartona geçişini örnek göstererek “Biz de başarabiliriz.” dedi. Sözü ilk alan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Pervin Kınay Teksür oldu. Teksür, “Elmada Hasat Sonrası Hastalıklar ve Yöntem” adlı sunumuyla köylülere elmada oluşabilecek mantar hastalıkları ve baş etme yöntemleri hakkında bilgi verdi. Elmanın nazik toplanması gerektiğine dikkati çeken Teksür, elmanın en çok toplanıp depoya aktarılırken aldığı yararlar nedeniyle hastalanarak insan sağlığına zararlı olabileceğini ifade etti. Teksür’ün sunumunda yer alan yurt dışındaki meyve toplama yöntemlerine ait görseller bölge halkına gösterilerek olması gereken anlatıldı. Azotlu gübrelerin de meyvenin albenisini arttırırken hastalıklara da duyarlı hale getirdiklerini ifade eden profesör;  bölgede şu anda en yaygın sorunun kahverengi çürüklük olduğunu da dile getirerek köylülerin sorularını yanıtladı. “Elmada Viral ve Bakteriyel Hastalıklar ve Mücadele Yöntemli” sunumla virüs ve bakteri hastalıklarını köylüye anlatan 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Korkmaz; bu tür hastalıkların kimyasal mücadele yöntemi olmadığını, kültürel mücadele yöntemleriyle baş edilmesi gerektiğini anlatarak bilgi verdi.

EN ÇOK TAHMİN İSTASYONU BAYRAMİÇ’TE

Bilgisayarlı tahmin ve erken uyarı çalışmalarını anlatan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi  Şeyda Ercan; bölgede bulunan istasyonlar hakkında bilgi verdi. İl genelinde bulunan 21 tahmin istasyonunun 7 tanesinin Bayramiç’te olduğunu söyleyen Şeyda Ercan, en çok sayının ilçede olduğunu ifade etti. “İstasyonlarda sensörler aracılığıyla yağış tespitlerine dayalı olarak yapılan tahminlerin bahçe sahiplerine uyarı mesajıyla iletiliyor. Riskleri öngörmek ise %50 oranında ilaçlamada azalmayla gelen maliyetin düşürülmesine yarıyor. İlaçlamanın azalması aynı zamanda doğaya fayda sağlıyor.” diye konuşan Ercan entegre mücadeleyle ilgili bilgi verdikten sonra köylülerin sorularını yanıtladı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destek Kurumu (TKDK)’nu temsilen konuşma yapan Onur Güder;  köylülere Avrupa Desteği hakkında bilgi vererek IPARD 2 programını anlattı. Programın 2014-2020 yılları arasında gerçekleştirileceğini belirten Güder; destek verilen ve verilmeyen işletme alanlarını,  makine danışmanlığını, hayvancılık ve soğuk hava depoları ile ilgili alınabilecek destekleri bölge halkına tanıttı.

Yıldız Sağlam

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech