Çiftçi süt fiyatından memnun değil
Geçtiğimiz Aralık ayında Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt referans fiyatı, 1,21 TL (litre) olarak belirlendi. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz belirlenen referans fiyatı ile ilgili gazetemize açıklamada bulundu.
Artan girdi maliyetleri sebebi ile belirlenen çiğ süt fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini belirten Özkurnaz, “1,21 olan bu fiyatı çiftçimiz az görmektedir” dedi. Özkurnaz, kurulacak gebe düve merkezi ile süt üretiminin arttırılacağını belirtti.
Belirlenen çiğ süt fiyatları ile ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Özkurnaz, şunları söyledi;
Ulusal Süt Konseyi Aralık ayın sonunda yapmış olduğu toplantısın da sütün fiyatı 1 lira 21 kuruş olarak belirledi. Bu durumun artan yem fiyatlarından, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı çiftçimizi çok mutlu ettiği söylenemez. Ancak diğer illerde özellikle İzmir civarında 80-90 kuruşlar mevcut. Bu düşük fiyatlara bakıldığında iyiymiş gibi duruyor. Fakat bu tatmin edici bir fiyat değil. Girdi maliyetlerini çiftçimiz özellikle büyükbaş hayvanların yiyebileceği kaba yemini kendisi bir şekilde ayarlamasında fayda vardır. Zaten çiftçimiz süt üretiminden herhangi bir para kazanmıyor. 3-5 hayvanı olan küçük çiftçimiz ancak sütün parasını yeme ve giderlere harcıyorlar. Yalnızca doğan buzağıları da ellerinde kar kalıyor.”
“SÜT FAZLALIĞI ARZ TALEBİ BOZMAKTA”
“Büyük işletmeler için sıkıntılı bir durum söz konusu. Süt fiyatlarının düşük geldiğini söyleyebiliriz. Burada ki şartlara bakıldığında dünyada bir süt fazlalığı var. Ülkemizde yılda 18,5 milyon ton süt üretimi var. Sütün fazlalığından arz talep dengesi de bozulmaktadır. Fazla bir üretimin karşılığında talep yoksa sütte de bu sıkıntının her zaman olabilirliği söz konusudur. Ciddi bir şekilde hayvancılık çoğaldı. Bundan 10 yıl önce böyle bir süt potansiyeline sahip değildik. Ülke nüfusu 80 milyonu aştıysa da üretilen süt ciddi anlamda çok fazla geliyor. Hal böyle iken aşırı bir ihracatımız olmadığı için bu ürettiğimiz sütü tüketmek zorundayız.”
“GEBE DÜVE MERKEZİ OLUŞTURACAĞIZ”
“Bundan sonraki süreçte ülkemizde özellikle Damızlık Yetiştiriciler Birliği olarak gebe düve merkezini oluşturacağız. Büyükbaş hayvanlar olmalı ki üreticimizin de süte çalışması gerekir. Sütte her şeyden önce kalitesi önemlidir. Çanakkale’de bu konu da bilinçli bir çiftçi potansiyeli var. Bilinçli bir çiftçi potansiyeli ile AB kalitesinde süt üretilebiliyorsa bu, bölgemiz adına başarıdır. 1,21 olan bu fiyatı da çiftçimiz az görmektedir.”
Eren Aşnaz