Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşırı yemek bir sendrom mu?

Aşırı yemek bir sendrom

Aşırı yemek bir sendrom mu?

Çoğu zaman işler içinden çıkılmaz bir hal aldığında kaçış yolları ararız. Eğer bu kaçış yolu, sürekli mutfağa çıkıyorsa artık ‘dur’ demenin vakti gelmiş demektir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran ile aşırı yeme sendromu üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Duygusal hezeyanlardan kurtulmak için kendini yemeğe adayanların sorularına cevaplar aradık.

-Aşırı yeme sendromu nedir?

Aşırı yeme bozukluğu, kontrol dışı gerçekleşen ve kişilerin duygu durumlarına göre gıdaların porsiyonlarını arttırarak tükettikleri, takıntılı bir şekilde yeme halidir. Aşırı yiyen kişiler için bu fazla yeme durumu kontrol edilemez bir hal alır. Stres ya da diğer olumsuz duyguları ile başa çıkmak için gıdaları kullanırlar. Bir kısır döngü içerisinde kötü hissettikçe yer, yedikçe kötü hissederler.

-Tıkanırcasına yeme bozukluğu sendromu belirtileri nelerdir?

Kontrolsüzce yemek tüketimi döngüsündeki kişiler genellikle bu alışkanlıklarından utandıkları için gizlemeye çalışırlar, çoğunlukla gizli gizli ve hızlıca yemek yeme eğilimindedirler. Sıkça gün içerisinde kontrol edilemeyen yeme atakları, yemek yeme sırasında ve sonrasında sıkıntılı ve üzgün bir duygu halinde olma belirtiler arasındadır. Tıkanırcasına yeme bozukluğu içerisinde olan kişiler sıklıkla suçluluk, tiksinti ve depresyon duyguları ile yaşarlar.

-Aşırı yeme sendromundaki kişi gerçekten mutlu olur mu?

Aşırı yeme kısa bir süre için rahatlatıcı olabilir ancak sonrasındaki gerçek pişmanlık ve kendinden nefret etme halidir. Kendini kötü hisseden kişi yemeğe saldırır ve ardından pişmanlık duygusu hâkim olur ve yine bu duyguyu bastırabilmek için tekrar yemeğe yönelir. Bu bir kısır döngüdür ve aşırı yeme sendromundaki kişiler kendilerini hep bu kısır döngü içerisinde bulurlar.

-Bu kişilerde ne gibi belirtiler ortaya çıkar?

Kendinize aşağıdaki soruları sorun, “evet” cevabıyla sıkça karşılaşıyorsanız sizde de tıkanırcasına yeme sendromu bozukluğu olması muhtemeldir: Yemek yerken kendinizi kontrol dışı hissediyor musunuz?  Yemek yemeği her daim düşünüyor musunuz? Gizli gizli yemek yiyor musunuz? Rahatsız hissedene kadar yemek yiyor musunuz? Endişelerinizden kaçmak, stresinizi hafifletmek veya kendinizi teselli etmek için mi yiyorsunuz? Yedikten sonra tiksinti, utanç duygularından birini veya ikisini de hissediyor musunuz?  Kesmek istediğiniz halde yemek yemenizi durdurmak için kendinizi güçsüz hissediyor musunuz?

Neden aşırı yiyoruz? Aşırı yemenin etkileri nelerdir? Aşırı yeme sendromunu nasıl durduracağız? Röportajımızın devamı yarınki sayımızda…     (Dilek Akşen)

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech