Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Anlaşma Olmazsa Grev Oylaması Yaparız’

‘Anlaşma Olmazsa Grev Oylaması

‘Anlaşma Olmazsa Grev Oylaması Yaparız’

Çanakkale Belediyesi ve belediye çalışanları sendikası DİSK’e bağlı Genel-İş arasında yapılan toplu sözleşmelerde sonuca varılamadığı öğrenildi.

7 Aralık’tan itibaren başlayan görüşmelerde bu zamana kadar anlaşma sağlanamazken anlaşma ile ilgili gazetemize görüş veren Genel-İş Şube Başkanı Erdinç Uslan; “Mart sonuna kadar bu görüşmeler devam edecek, hiçbir şekilde kabul edilemez bir teklif sunulduğu takdirde bizim prosedür gereği Çanakkale Belediyesinde grev oylaması yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

2017 toplu sözleşme görüşmelerde görüşmelerin şu ana kadar sonuçlanmamasının birinci sebebinin işçilerin kümülatif vergi matrahında işçilerin on kalemi varsa hepsinin vergiye tabi olduğunu, kümülatif vergi matrahlarının çok çabuk yükselmesinden kaynaklı işçilerden gerçekleşen vergi kesintilerinin yüzde 27’leri bulduğunu belirtti. İkinci olarak ise enflasyonun yüzde 9,5 olduğu bir ülkede belediye tarafından yüzde 4 zam teklifinin işçiler tarafından kabul edilemez olduğunu açıklayan Uslan, bu durumun belediye bürokrasisinden kaynaklı olduğunu Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın her yıl toplu görüşmelerde olduğu gibi sorunları çözmede yardımcı olduğunu ifade etti.

“MATRAH VERGİLERİ YÜZDE 27’LERE ÇIKTI”

7 Şubat tarihi ile Çanakkale Belediyesi ile yapılan toplu görüşmelerin yasal süresinin bittiğini ifade eden Uslan, anlaşamamanın en temel sebebinin ücret zammı olduğunu aktardı. İşçilerin yükselen matrah vergileri ile sıkıntıları olduğunu belirten Uslan; “Kümülatif vergi matrağı üzerinden aylık kazançlarınız toplanarak gidiyor. Memurların on kalem geliri varsa bunun yedi kalemi vergiye tabi, ancak işçilerin on kalemi varsa bunun onu da vergiye tabi. Dolayısı ile işçilerin almış olduğu ikramiye gibi gelirleri ne varsa hepsi vergiye tabi olduğu için kümülatif vergi matrahları çok çabuk yükseliyor. Memur arkadaşlarımız yüzde 15’ten yüzde 20’lere geçiyorlar. İşçi arkadaşlarımızdan ise yüzde 27’lere çıkanlar var. Ücretlerimiz ne kadar yukarıya çıktıysa, ikramiyemiz ve buna benzer gelirlerimiz de arttığı için vergiler de yükseldi”  diye konuştu.

“ZAM TALEBİ AŞAĞI ÇEKİLEREK YIL SONUNA YAYILAN BİR ŞEKİLDE ZAM SİSTEMİ”

Belirlenmiş olan matrahların daha yukarılara çekilerek mağduriyetlerin giderilebileceğinin altını çizen Uslan, yılın başında istenecek olan zammın sosyal yardımlara yatarak vergi diliminden mağdur olunabileceğini, yıl başında istenen zammın aşağıya çekilerek yıl sonuna yayılan bir şekilde devam ederek, işçilerin zam alabileceğini açıkladı. Bu durumda sistem olarak Türkiye’de bir ilkinde gerçekleştirileceğini belirten Uslan; “Türkiye’de bugüne kadar netten brüte maaş ödeyen yok. Bu sistemi ilk defa uygulamak istiyoruz’ dedik. Dolayısı ile anlaşamamızın birinci sebebi bu” dedi.

“YÜZDE 4 ZAMMI KABUL ETMİYORUZ”

İkinci sebebin ise Çanakkale Belediyesi tarafından yıllık zammın çok düşük olması olduğunu aktaran Uslan; “Çanakkale Belediyesi 1 yıllık yüzde 4 zam teklif etti. Enflasyonun yüzde 9,5’lerde olduğu bir ülkede, açlık sınırı verilerinin ortada oldu bir ülkede bunu kabul etmiyoruz” diye devam etti. Başkan Gökhan’ın toplu görüşmelerde olmadığını ve bunun siyasi bir rant olarak kullanılması dahilinde ilk olarak kendisini karşı duracağını açıklayan Uslan; “1 ya da 2 Mart tarihlerinde arabulucu nezdinde taraflar masa başında bir araya gelecekler yaklaşık bir ay süresi var. Yani Mart sonuna kadar bu görüşmeler devam edecek, hiçbir şekilde kabul edilemez bir teklif sunulduğu takdirde bizim prosedür gereği Çanakkale Belediyesinde grev oylaması yapmamız gerekiyor” dedi.

Eren Aşnaz

 

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech