Tek Umutları Düğün Sezonu
Yükselen altın fiyatları ve yaklaşan referandum süreci, altın piyasasını vurdu. Kuyumcular piyasanın hiçbir dönemde bu kadar düşük olmadığını belirtirken, tek umudun referandum sonrası hareketlenecek olan düğün sezonu olduğunu açıkladı.
Çanakkale Kuyumcular Derneği tarafından tavsiye edilen satış fiyatlarına göre çeyrek altın 240, yarım 480, eski ziynet ise 960 TL’den işlem görüyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan kuyumcular, vatandaşın artık yalnızca ihtiyaç üzerinde alış ve satış yaptığını belirtti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkedeki ekonomik ve siyasi gelişimler bütün piyasalar gibi altın piyasasında da etkili olduğunu belirten kuyumcular, ‘umudumuz referandum sonrası ve başlayacak düğün sezonu’ diye konuştu.
Altın piyasası ile ilgili görüşlerini aldığımız bazı kuyumcular gazetemize şu açıklamalarda bulundu;
Atanur Ülker (Koçak Gold); “Geçen seneyle kıyaslarsak aynı aylara göre ciddi bir durgunluk içerisindeyiz. Özellikle yatırımcıların beklemede olduğunu görüyoruz. İnsanlar burada ekonomi çevresinde azaldığını gördükçe kendi iş potansiyeli düşmemesine rağmen bir tedirginlik yaşamaya başladılar. Ekonomimizin dışa bağımlı olması da bunda etkili… Çünkü aldığımız her haberde etkileri çok hızlı bir şekilde yurt içi ekonomisine de yansıyor. Onun için doğru bir yönlendirme yapabileceğimizi düşünmüyorum. Birkaç aydır ciddi bir ekonomik sıkıntı çekiyoruz. Referandumdan insanlar tedirgin oldular. Sonuçtan ziyade bu sürecin nasıl geçeceğini merak ediyorlar. Yaz sezonu ile alış veriş sezonunun artması ile biraz daha artacağını düşünüyorum.”
“ALANLAR TAMAMEN İHTİYAÇ”
Ahmet Tüze (Barış Temizay Kuyumculuk); “İşlerimiz durgun… Şubat ayı olmadığı kadar durgun geçiyor. Sevgililer Gününü de bayağı bir durgun geçirdik. Altının iniş çıkışından da kaynaklanan durumdan dolayı altın yüksek ve pahalı olduğundan halkımız almıyor. İhtiyacı olmadan almak isteyen çok nadir. Umudumuz mart ayı… Bizi düğünler daha çok ilgilendiriyor. Eskiden insanlar zevkten alırdı ancak artık tamamen ihtiyaçtan alıyorlar. Zevk için alma devri kapanma sürecine girdi gibi geliyor bana.”
“REFERANDUM PİYASAYI DURDURDU”
Murat Özgen (Murat Kuyumculuk); “Piyasa yavaşladı özellikle 14 Şubat’tan sonra… Her sene Şubat, Mart biraz durgun geçer ancak bu sene referandumun da etkisi olduğuna inanıyorum. İnsanlar sonucu bekliyor. Televizyonların her gün açıklamalarına konsantre olmuşlar, bekliyorlar. Yine de ufak tefek masrafımızı kurtarıyoruz. Geçen sene bu zamanlar daha hareketliydi ancak dediğim gibi referanduma başlıyoruz. Bir de piyasa hiç rahatlamadı. Seçimler, ekonomik sıkıntı, darbe bunlar piyasayı çok etkiledi. İnsanlar bir şey alırsam iner mi çıkar mı düşüncesinde… Bu yüzden alışveriş yavaşlatıyor.”
“YAZ SEZONU DA ARTIK BEKLENİLEN GİBİ DEĞİL”
Sedat Algönül (Algönül Kuyumculuk); “Eski işlerimiz yok. Fiyatlar yüksek, öyle geçiyor. Referandum var ne çıkacağı belli değil, doların gidişatı… Bunlar etkiliyor. Dolar yükselirse bizim lehimize oluyor işler daha da geri gidiyor. Bir de Türk halkı artık tasarruf dönemini bitirdi. Sadece yaz sezonu kaldı bu da sezonluk oluyor. Eski iş olduğu için devam ediyoruz. Bana kalırsa altın yatırım aracı olmaktan çıkıyor sadece takı yönü kalıyor. Gençler daha çok gezmeye, teknolojik aletlere vs. harcıyor. Bizim kuşak biriktiriyordu, bu kuşak biriktirmiyor.”
Eren Aşnaz