Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Ãœyelik
Ãœye GiriÅŸi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kemik Sağlığını Korumanın Yolları

Kemik Sağlığını Korumanın Yolları

Kemik Sağlığını Korumanın Yolları

Kemiklerimizin güçlü ve sağlıklı kalabilmesi bütün vücut sağlığı için çok önemli. Kalsiyum, D vitamini, protein gibi besin maddeleri dışında kişinin yaşam tarzı da kemiklerin gelişimi için büyük önem taşıyor.

Kemik sağlığını korumak kadınlar için ayrıca önemlidir. Kemik kaybı hızı özellikle menopoz döneminde önemli ölçüde artar. Yüksek düzeyde kafein içeren besinler, kahve, meşrubat ve gazlı içecekler çok aşırı protein alımı, tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını artırır. Kemik sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken aşağıdaki gibidir:

– Haftada 3 gün düzenli yürüyüş yapın ve hafif ağırlıklarla çalışın. Kas iskelet sisteminin uzun süre saÄŸlıklı çalışması açısından ÅŸart!

– Kilo almayın. Kilo her konuda problem yaratabileceÄŸi gibi kas iskelet sistemine de zarar verir. Eklemlerin üzerine binen yük ne kadar az olursa o eklem o kadar uzun ömürlü olur.

– Sigaradan uzak durun. Sigara dolaşımı bozduÄŸu için özellikle kıkırdak beslenmesini bozuyor, kıkırdak problemi yaratabiliyor.

– Ayak saÄŸlığınıza dikkat edin ve saÄŸlıklı ayakkabılar tercih edin. Kas iskelet sisteminin en ihmal edilen bölümü ayaklar. Aslında ayak saÄŸlığına büyük önem vermek gerekiyor. Çünkü vücudu ayaklarımız taşıyor ve yaÅŸam kalitesini direkt olarak etkiliyor. Ayakta oluÅŸacak problemleri hafife almamak ve mümkün olduÄŸunca modası olan deÄŸil de saÄŸlıklı ayakkabılar giymek gerekiyor.

– D vitamini için her gün yeteri kadar güneÅŸten faydalanın. Bu her gün en az 15 dakika anlamına geliyor. Yeteri kadar C vitamini alın. D ve C vitamini kemik ve eklemlerin uzun ömürlü olması için önemli vitaminlerdir. Özellikle D vitamini eksikliÄŸine kemik sisteminin tahammülü yoktur.

– Yeterince yoÄŸurt ve peynir tüketin. Özellikle çocukluktan itibaren hatta ömür boyu yoÄŸurt ve peynir tüketin. Kalsiyum depolarını zamanında ne kadar iyi doldurursak yaÅŸlılıkta o kadar iÅŸimize yarar. Kas ve kemik saÄŸlığı için gereklidir.

– 45 yaşından sonra aşırı spor yapmaktan kaçının. Özellikle sakatlıkların birçoÄŸu orta yaÅŸ sonrası yapılan kendini aşırı zorlamayla alakalı oluyor. Bu sebeple aşırı spor yapmaktan, aşırı ağırlıkla çalışmaktan kaçının.

Derleyen Dilek AkÅŸen

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech