Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İfade Özgürlüğünün Yok Sayıldığı Bir Dönemdeyiz

“İfade Özgürlüğünün Yok Sayıldığı

“İfade Özgürlüğünün Yok Sayıldığı Bir Dönemdeyiz”

Olağanüstü Hal koşullarında Basın özgürlüğü ve İfade Özgürlüğü konusunda Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde haftasonu bir söyleşi düzenlendi. Eğitim Sen Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen söyleşide Evrensel Gazetesi’nden Ömer Akdemir ile Birgün Gazetesi’nden Berkant Gültekin konuşmacı olarak yer aldı.

Gerçekleştirilen söyleşide son dönemde basın organları üzerinde artan baskı ve tutuklamalar vurgusu yapıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Olay Gazetesi Muhabiri Sermet Atadinç, 150’ye yakın gazetecinin halen tutuklu bulunduğunu belirterek;  “Mahkeme salonlarının gazetecilerin ikinci mekânı haline geldiği, her gün iki üç gazetecinin gözaltına alınıp sorgulandığı, kendileri gibi düşünmeyen herkese yaşam hakkı vermeyen, özellikle ifade özgürlüğünü yok sayan faşizmin uygulamalarının en azgınca kendisini gösterdiği bir dönemdeyiz. Böylesi bir dönemde basın ve ifade özgürlüğü kavramlarını tartışmak nasıl bir duygudur bilemiyorum” diye konuştu.

Atadinç’in ardından söz alan misafir konuşmacılar Akdemir ve Gültekin, basın ve ifade özgürlüğü hakkında şunları söyledi;   

GAZETECİLER İKİ TEMEL UNSURA UYMAK ZORUNDA

Akdemir; “Türkiye’de gazeteci olmak dediğimiz ne? Gazeteciliğin meslek ilkeleri deyince neler aklımıza geliyor. Ben bu ilkelerden sadece ikisini aldım. Gazetecinin temel görevi nesnel durumu sansürlemeden, çarpıtmadan yansıtmaktır. İkincisi demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı davranamaz. Bizim temel unsurlarımız bu. Gazeteci dediğimiz bu temel ilkelere uymak zorundadır. Bu ilkeler evrenseldir. Ne yazık ki 2002’den günümüze kadar gelen durumda gazeteciler, gazeteci olmaktan çıktı.”

“TUTUKLU GAZETECİLERİN İDDİANAMELERİNİ GÖRMÜŞ DEĞİLİZ”

Gültekin; “Eğer biz gazeteci isek sizlerde okursunuz, yurttaşsınız. Dolayısı ile bizim gördüklerimizi, yaşadıklarımızı, bizlerin gördüğü baskıyı görüyor, okuyor ve biliyorsunuz. İçinde bulunduğumuz durumu yaşayan insanlardan biri olarak. Gazetelere ve gazetecilere cezalar yağdırılıyor. 150’ye yakın meslektaşımız gözaltında. Halen iddianamelerini görebilmiş değiliz.”

Eren Aşnaz   

Tüm Hakları Saklıdır. | Renowtech