Ahilik Sandığı Fonu katkıları, 1 Temmuz itibari ile başlayacak. Esnaf, Ahilik Fonuna zorunlu olarak 35,50 TL ile 266.62 TL arasında katkıda bulunacak. Yükümlülüklerin çok fazla olduğunu ifade eden Çanakkaleli esnaflar, bir yükü daha kaldıramayacaklarını belirterek dertlerini gazetemize anlattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 81 ilde düzenlediği Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği Programı kapsamında düzenlenen olağan toplantılar çerçevesinde Ahilik Fonu hakkında bilgilendirme yapıldı. İŞ-Kur İş Gücü Piyasası ve İstatistik Daire Başkanı Abdülatif Gökdere; “İsteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörle, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyetlerde bulunanlar hariç olmak üzere kendi adına bağımsız çalıştıranlar için Ahilik Sandığı oluşturulacaktır. Aylık ödenecek prim tutarı 35,50 TL ile 266.62 TL arasında değişir. Devlet bu sandığa her ay esnafın yatırdığının yarısı tutarında katkı sağlayacak. Tüm esnafın işsizlik sigortasında olduğu gibi Ahilik Sandığına dâhil olması da zorunlu olacak. 1 Temmuz’dan itibaren esnaf sandık sigortalısı olacak. Normal çalışanın işsiz kalması halinde nasıl işsizlik sigortası ile garantör devlet ise, esnafımızın da işsiz kaldığı dönemde garantörü devlet olacaktır. Yürütümü de Türkiye İŞ Kurumu Genel Müdürlüğü olacaktır. İlerleyen zaman içerisinde daha da geliştirilecektir” dedi.
Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder de konuya ilişkin; “Normal bağ-kurlulara düzenli prim ödemesinde yüzde beşlik bir indirimi var. Bu da ek bir katkı olacak. Külfetine göre getirisi büyük olacaktır. Esnafın talebi doğrultusunda oluşturulmuş bir fondur. Esnaftan alınan yine esnafa iade edilecek. Prim indirimi ile esnaf fonu aynı anda olsaydı daha artı bir iş olacaktı. Neredeyse 90 TL kadar bir prim indirimi de var. Çok ciddi çalışmalar doğrultusunda hazırlandı” diye açıklamada bulundu.
Esnaf ise Ahilik Fonu ile ilgili geleceğe pek de umutlu bakmıyor. Ekonomik dalgalanmalar sonrasında işleri iyiden iyiye zorlaşan esnaf kira giderlerini bile zor öderken bir de fona katkıda bulunmaya pek sıcak bakmıyor.
Sevcan Korkmaz (Korkmaz Büfe): “Biz yılda dört kere ödediğimiz stopajımızı zor ödüyoruz. Kira, vergi, personel giderleri gibi oldukça ağır yüklerimiz de var. Tabi ki herkes vergisini ödeyecek. Stopaj ödemesi çok saçma geliyor. Fondan önce düşünülüp halledilmesi gereken başka sıkıntılarımız var.”
İhsan Yasa (Tadım Unlu Mamülleri): “İşleri bozulan esnaf için bir nebze de olsa katkısı olur diye düşünüyorum. Ama zaman içinde örneklerini görmemiz gerekiyor. Esnafın üzerinden kaldırılması gereken başka ödemeler var. Bunların da çözülmesi gerekiyor. Ama tabi ki her türlü katkının bir işe yarayacağını düşünüyorum.”
Orhan Bolat (Burcu Butik): “İflas ettikten sonra beni kaç para kurtaracak. Emekli esnafız diye senelerce paramızdan kestiler. Esnafı bu kadar düşünüyorlarsa kesilen paralarımızı geri versinler. Bu parayı biz karşılıksız ödedik. Neden, esnafız emekliyiz ama iş yeri açıyoruz, istihdama katkı sağlıyoruz diye.”
Gürel Özcan (Esnaf Çayevi): “Genelge esnaf odalarına gelip şartlar öğrenilmeden yorum yapmak yerinde olmaz. Bu fonun uzun vadede faydalı olacağını düşünüyorum ancak son dönemlerde esnafın durumunun da pek iyiye gitmediğini görüyoruz. Fazladan bir ödeme zorunluluğunun olması ne derece karşılık bulur bilemiyorum.” Dilek Akşen